Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

ARDAL v 2024 plánuje emisiu nového štátneho dlhu vo výške 10 mld. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V budúcom roku plánuje agentúra podľa podmienok na trhu otvoriť dve alebo tri línie dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja, prípadne aukcie.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Celková plánovaná emisia nového štátneho dlhu by mala v budúcom roku dosiahnuť 10 miliárd eur. Táto hodnota je v súlade so štátnym rozpočtom na rok 2024 a so zákonom o štátnom dlhu a zárukách. Informovala o tom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) v Harmonograme emisií a aukcií štátnych cenných papierov na rok 2024.

V budúcom roku plánuje agentúra podľa podmienok na trhu otvoriť dve alebo tri línie dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja, prípadne aukcie. Jedna z nich by mala byť v celkovej konečnej hodnote 3 miliardy eur s fixným alebo pohyblivým kupónom a so splatnosťou 4 až 7 rokov. Druhá línia by mohla dosiahnuť celkovú konečnú hodnotu 5 miliárd eur s fixným kupónom a so splatnosťou 10 rokov.

"Celková hodnota predaných dlhopisov prostredníctvom syndikovaného predaja sa predpokladá v hodnote 4,5 až 5,5 miliardy eur, bez ohľadu na počet transakcií. Ďalšie línie dlhopisov môžu byť otvorené podľa potrieb riadenia dlhu a požiadaviek investorov," avizoval ARDAL.

Aj v budúcom roku plánuje agentúra uskutočňovať predajné aukcie dlhopisov raz mesačne, obvykle tretí pondelok v mesiaci. "Podľa potrieb riadenia likvidity, krytia dlhu a požiadaviek investorov bude možné uskutočniť v jednom aukčnom dni aukciu viacerých dlhopisov. Štandardne sa predpokladá predaj 4 dlhopisov v jeden aukčný deň," predpokladá ARDAL. V júli, auguste a decembri aukcie neplánuje, ale v prípade potreby sa môžu uskutočniť.

Agentúra v budúcom roku neplánuje vydať do vlastného portfólia žiadnu novú emisiu štátnych pokladničných poukážok (ŠPP). V prípade neočakávaných udalostí si však vyhradzuje právo zmeny a o prípadnej novej emisii ŠPP bude vopred informovať.