Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

OPÄŤ DO DRAŽBY: Cena areálu bývalých sklární v Málinci sa zníži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasťou dražby sú aj dva pozemky v katastrálnom území Banskej Bystrice.

Málinec 27. januára (TASR) – Areál bývalých sklární v Málinci v okrese Poltár pôjde vo februári už do tretieho kola dražby. Pôvodná cena znalca 339.000 eur bude tentoraz znížená na polovicu.

„Vlani v prvom kole dražby sa o areál nikto neuchádzal. V druhom kole v decembri sa síce jeden záujemca prihlásil, neakceptoval však danú najnižšiu cenu,“ uviedla pre TASR správkyňa konkurznej podstaty areálu sklární Marína Gallová.

„Stavby v areáli sa dlhodobo nevyužívajú, sú zdevastované, schátrané, bez vykonávanej stavebnej údržby,“ uvádza sa v dražobnom opise. Je predpoklad, že prevažnú časť stavieb bude treba asanovať. Súčasťou dražby sú aj dva pozemky v katastrálnom území Banskej Bystrice.

Skláreň v Málinci bola založená v polovici 19. storočia majiteľmi sklární v neďalekom Utekáči. V druhej polovici 20. storočia patrila spolu s Poltárom, Katarínskou Hutou, Zlatnom a Utekáčom k výrobným a zamestnávateľským gigantom Novohradu. Problémy začala mať po privatizácii v 90. rokoch, keď začala doplácať na zastarané technológie a nízky odbyt. Ešte v roku 1997 zamestnávala 260 ľudí. Celkom vyrábať prestala krátko po začiatku nového tisícročia.