Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Areva sa odvoláva proti potvrdeniu rozhodnutia o vyradení z tendra

Pokiaľ by predseda protimonopolného úradu rozklad Arevy zamietol, francúzska spoločnosť je pripravená obrátiť sa na najvyšší správny súd.

Praha 19. marca (TASR) - Francúzska Areva, ktorú vlani ČEZ vyradil z tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín, podala predsedovi Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) rozklad proti februárovému rozhodnutiu jeho úradu. Denník E15 na webovej stránke informuje, že Areva v ňom namieta, že ÚOHS zamietol žiadosť o preskúmanie a zrušenie jej vyradenia ČEZ-om z verejnej súťaže.

Podľa dostupných informácií ČEZ vyradil Arevu preto, lebo negarantovala pevnú cenu a čas výstavby. Areva popiera, že tieto záruky neposkytla. Francúzska spoločnosť ďalej tvrdí, že protimonopolný úrad neposúdil všetky aspekty jej vyradenia zo súťaže. Údajne vôbec neskúmal fakt, že Areva dostala od ČEZ len 12 doplňujúcich otázok, kým jej konkurenti japonsko-americký Westinghouse a česko-ruské Konzorcium MIR.1200 boli požiadaní, aby doplnili stovky ďalších informácií.

Areva je presvedčená, že ÚOHS v priebehu prieskumného procesu nedodržal celý rad požiadaviek vyplývajúcich z českého a európskeho práva na riadne preskúmanie verejných tendrov. V dôsledku toho sa stalo, že jeho rozhodnutie spočíva na nedostatočnom zistení skutkového stavu a nesprávnej právnej analýze.

Pokiaľ by predseda protimonopolného úradu rozklad Arevy zamietol, francúzska spoločnosť je pripravená obrátiť sa na najvyšší správny súd. Ďalšia cesta v obhajobe svojich záujmov by zaviedla Francúzov k Európskej komisii. Areva trvá na tom, že nijaký zákon neporušila a chce sa do tendra vrátiť.

Víťaz tendra by mal postaviť v Temelíne tretí a štvrtý jadrový blok. Hodnota objednávky sa odhaduje na 200 až 300 miliárd Kč (7,81 až 11,71 miliardy eur). Bloky by mali byť pripojené na rozvodnú sieť najneskoršie v roku 2025. Inštalovaný výkon Temelína, ktorý je teraz 2000 megawattov, vzrastie o viac ako 100 %.