Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Argentína uzatvorila novú dohodu s Parížskym klubom veriteľov

Obchodovanie na burze, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda je súčasťou úsilia tretej najväčšej ekonomiky v Južnej Amerike urovnať svoje nesplatené záväzky.

Buenos Aires 30. októbra (TASR) - Argentína a Parížsky klub veriteľov uzatvorili koncom tohto týždňa novú dohodu, ktorá umožní juhoamerickej ekonomike doplatiť omeškaný dlh v hodnote takmer dve miliardy USD do konca septembra 2028. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ako uviedli zástupcovia Parížskeho klubu veriteľov, "obe strany sa dohodli na úprave pôvodných dohôd o splátkach dlhu, ktorá umožní Argentíne doplatiť nesplatený dlh v nasledujúcich šiestich rokoch." Jeho celková hodnota predstavuje 1,972 miliardy USD (1,98 miliardy eur). Dlžná suma bola rozdelená na 13 splátok, pričom prvú zrealizuje krajina v decembri tohto roka a poslednú v septembri 2028.

Dohoda je súčasťou úsilia tretej najväčšej ekonomiky v Južnej Amerike urovnať svoje nesplatené záväzky. Už v marci Argentína uzatvorila dohodu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o refinancovaní dlhu v hodnote viac než 44 miliárd USD.

Na základe stanovených podmienok musí krajina znížiť tohtoročný rozpočtový deficit na 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 3 % HDP v roku 2021. S redukciou rozpočtového schodku musí pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. V roku 2023 musí deficit klesnúť na 1,9 % HDP a v roku 2024 na 0,9 % HDP.

(1 EUR = 0,9951 USD)