Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Argentínski producenti protestujú proti zákazu exportu hovädzieho mäsa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Argentínsky prezident Alberto Fernandez v utorok vyhlásil, že Argentína nemôže akceptovať nedávny nárast cien mäsa.

Buenos Aires 18. mája (TASR) - Argentínski producenti v utorok oznámili, že na týždeň zastavia predaj hovädzieho a teľacieho mäsa. Týmto spôsobom reagujú na 1-mesačný zákaz jeho vývozu, ktorý vláda prijala pre prudký nárast cien.

Zväz reprezentujúci poľnohospodárov a chovateľov v utorok oznámil "pozastavenie všetkých kategórií obchodu s hovädzím mäsom" od štvrtkovej (20. 5.) polnoci do 28. mája.

Vláda v pondelok (17. 5.) v noci ohlásila 1-mesačný zákaz zahraničného predaja mäsa, aby "napravila deformácie v sektore, obmedzila špekulatívne praktiky a daňové úniky".

Argentínsky prezident Alberto Fernandez v utorok vyhlásil, že Argentína nemôže akceptovať nedávny nárast cien mäsa. "Tento problém s mäsom sa nám vymkol z rúk. Ceny bez opodstatnenia rastú každý mesiac. Musíme ich dostať pod kontrolu," povedal Fernandez pre rozhlasovú stanicu Radio 10.

Dôvodom, pre ktorý sa vláda rozhodla pre zákaz exportu, je veľký vplyv cien mäsa na infláciu, ktorá je aj jednou z najvyšších na svete. Podľa štatistického inštitútu INDEC inflácia v prvých štyroch mesiacoch 2021 dosiahla 17,6 %. Životné náklady za uplynulých 12 mesiacov vyskočili o 46,3 %. Ceny hovädzieho mäsa boli v apríli o 65,3 % vyššie ako v rovnakom mesiaci vlani.

Argentína je štvrtým najväčším exportérom hovädzieho mäsa na svete.