Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Arménsko sa chce zbližovať s EÚ napriek vstupu do eurázijskej únie

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Už v novembri 2013 malo Arménsko podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Namiesto toho sa rozhodlo vstúpiť do Ruskom vedenej Eurázijskej hospodárskej únie.

Brusel 20. januára (TASR) - Arménsko chce posilňovať svoje vzťahy s EÚ napriek svojmu nedávnemu vstupu do Eurázijskej hospodárskej únie, obchodného bloku bývalých sovietskych republík. Počas návštevy Bruselu to dnes vyhlásil šéf arménskej diplomacie Eduard Nalbandjan.

"Budeme posilňovať, rozvíjať a prehlbovať našu komplexnú spoluprácu a partnerstvo s EÚ, pričom budeme náležite prihliadať na naše záväzky vyplývajúce s ďalších integračných procesov" vyhlásil arménsky minister, ktorého citovala agentúra DPA.

Nalbandjan zdôraznil, že Arménsko má "veľmi silné spojenecké strategické vzťahy s Ruskom", ktoré má v úmysle aj naďalej utužovať.

Arménsko malo už v novembri 2013 - po troch rokoch rokovaní - podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Namiesto toho sa rozhodlo vstúpiť do Ruskom vedenej Eurázijskej hospodárskej únie, ktorej členom sa oficiálne stalo začiatkom tohto roka.

Európski predstavitelia v tejto súvislosti zdôrazňujú, že podpísanie asociačnej dohody s Arménskom je stále aktuálne, ale niektoré jej časti bude potrebné upraviť vzhľadom na nové skutočnosti.

Eurokomisár pre susedskú politiku a rozšírenie Johannes Hahn v tejto súvislosti vyjadril nádej, že sa zvyšné otvorené otázky podarí finalizovať vo februári tohto roku.

Lotyšsko, ktoré v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo EÚ, chce, aby sa rokovania o novej dohode s Arménskom oficiálne odštartovali na májovom summite Východného partnerstva.

Lotyšská vláda zdôrazňuje, že EÚ nemá záujem súperiť o Arménsko ani o ďalšie krajiny regiónu. Jerevan sa podľa nej môže stať dobrým príkladom toho, že jeden štát môže byť členom jedného bloku a pritom úspešne kooperovať s iným zoskupením.