Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Arriva prepravila vlani v Trnavskom kraji skoro 12 miliónov ľudí

Na snímke nové autobusy počas slávnostného odovzdávania autobusov pre regionálnu dopravu v Trnavskom samosprávnom kraji v Trnave v stredu 10. januára 2023. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Medziročný nárast počtu cestujúcich na regionálnych linkách bol sedem percent.

Trnava 31. januára (TASR) - Takmer 12 miliónov cestujúcich, z toho 7,8 milióna na autobusoch prímestskej dopravy a zostatok na mestskej autobusovej doprave v Trnave, Piešťanoch, Senici a Hlohovci, prepravila v roku 2023 spoločnosť Arriva v Trnavskom kraji. Ide o desaťpercentný nárast záujmu cestujúcich uprednostniť verejnú dopravu pred individuálnou v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Informovala o tom riaditeľka pre obchod a komunikáciu dopravcu Petra Helecz.

Medziročný nárast počtu cestujúcich na regionálnych linkách bol sedem percent. "Spomedzi miest zaznamenalo najväčší, až 27-percentný nárast počtu mesto Senica. Vlani tam využilo mestské autobusy viac než štvrť milióna ľudí," uviedla. Krajské mesto Trnava malo nárast 18 percent, Piešťany deväť a Hlohovec štyri percentá. "Viac cestujúcich posilňuje ekonomickú udržateľnosť verejnej dopravy aj jej prínos pre životné prostredie, pretože znamená menej osobných áut na cestách a čistejšie ovzdušie," doplnila. Na konci minulého roka tak mohol dopravca zaradiť na prímestské linky v Trnavskom kraji 74 nových moderných vozidiel.