Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ASB ocenenie za osobnosť architektúry získali bratia Duškovci

Ilustračné foto Foto: TASR

Medzi developermi v segmente rezidencií sa na treťom mieste umiestnila spoločnosť Penta Real Estate.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vo štvrtok (29. 9.) sa v Bratislave konalo odovzdávanie ocenení v rámci 16. ročníka ASB GALA. Víťaznú sošku v kategórii osobnosť architektúry a stavebníctva si na základe rozhodnutia odbornej poroty odniesli bratia Richard a Juraj Duškovci. Špeciálna cena putovala občianskemu združeniu (OZ) Punkt.

Bratia Duškovci za takmer 17 rokov fungovania nimi založenej spoločnosti VI Group postavili viac ako 20 projektov. Medzi ne patrí napríklad polyfunkčný bytový objekt Matadorka v bratislavskej Petržalke s 29-podlažnou obytnou vežou.

V rovnakej kategórii o držiteľovi ceny rozhodovala aj odborná verejnosť, ktorá si vyberala spomedzi kandidátov v hlasovaní na webe ASB.sk. Na základe zozbieraných hlasov sa podľa hlasovania verejnosti osobnosťou architektúry a stavebníctva roka 2022 stal Marián Hlavačka. Niekdajší kľúčový manažér HB Reavis v roku 2010 vstúpil na trh s developerskou spoločnosťou Corwin.

Betónovú sošku v kategórii ASB Špeciálna cena si za výnimočnú podporu komunitného života a miestnej ekonomiky, prepojenie potrieb obyvateľov s urbánnym rozvojom a architektúrou, ako aj zodpovedný prístup ku klimatickej zmene odniesli zakladateľky OZ Punkt Barbara Zavarská a Illah van Oijen.

Medzi developermi v segmente rezidencií sa na treťom mieste umiestnila spoločnosť Penta Real Estate. Prvé dve pozície sa podarilo obom developerom z minuloročného poradia obhájiť. J&T Real Estate obsadila opäť druhú priečku, prvú YIT Slovakia.

Víťazstvo v oblasti priemyslu a logistiky si odniesli predstavitelia P3 Logistic Parks Slovakia a v sektore administratívy zasa zástupcovia spoločnosti Penta Real Estate s projektmi ako Jurkovičova tepláreň a Sky Park Offices v Bratislave. Developer HB Reavis, ktorý stojí za projektom Centra Nivy v Bratislave, si víťazné ocenenie odniesol v segmente retailu. Najlepším developerom roka 2022 sa podľa internetového hlasovania stala spoločnosť Corwin.

Ocenenie ASB GALA spomedzi konkurencie veľkých stavebných firiem si odniesli predstavitelia spoločnosti Skanska SK, ktorá sa zaoberá stavebnou činnosťou, najmä realizáciou dopravných, občianskych, rezidenčných, inžinierskych a priemyselných stavieb. Firma Destav podľa odbornej poroty uspela v kategórii stredná stavebná firma roka. Spomedzi malých stavebných spoločností sa najlepšie umiestnila firma Bidelnica. Verejnosť si v internetovom hlasovaní o najlepšiu stavebnú firmu roka vybrala spoločnosť Adifex.