Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Asistencia je pre imobilných cestujúcich pri prechode letiskom zdarma

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Cestujúci so zníženou pohyblivosťou a zdravotným postihnutím majú na bratislavskom letisku k dispozícii asistenčnú službu.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Cestujúci so zníženou mobilitou majú bezplatný nárok na asistenčné služby pri prechode letiskom, pričom tieto služby sú im poskytované podľa smernice Európskeho parlamentu.

"Potrebu asistencie je cestujúci povinný v zmysle smernice nahlásiť najneskôr do 48 hodín pred plánovaným odletom svojej leteckej spoločnosti alebo cestovnej kancelárii, u ktorej si letenku zakúpil," vysvetľuje začiatok priebehu celého procesu hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická.

Prvý kontakt imobilného cestujúceho s letiskom je už na parkovisku. Bratislavské letisko zabezpečilo pre týchto cestujúcich vyhradené parkovacie miesta na parkovisku pre dlhodobé parkovanie a zároveň aj na parkovisku pre krátkodobé státie priamo pred vstupnými dverami do terminálu. "Osobám so zníženou pohyblivosťou a zdravotným postihnutím je vjazd pred terminál umožnený po legitimovaní sa preukazom ZŤP," spresňuje možnosti parkovania.

Následne po príchode na letisko by mal cestujúci vyhľadať kontaktné miesto pre asistenčné služby. "To sa nachádza pri vstupe do odletového aj príletového terminálu. Je viditeľne označené piktogramom a vybavené zvončekom a odposluchom," konštatuje Madunická. Potom si už pre imobilného pracovníka príde pridelený pracovník a pomáha mu pri všetkých formalitách na letisku až po nastúpenie cestujúceho na palubu lietadla.

Samotnú asistenciu pri zaregistrovaní, detekcii, prechode terminálom až k lietadlu poskytuje imobilným cestujúcim handlingový partner leteckého dopravcu. "Jedným z nich je i bratislavské letisko. Naši zamestnanci sú na výkon tejto činnosti školení priamo Národnou radou pre občanov so zdravotným postihnutím," dodáva s tým, že všetky cesty do terminálov, ako aj samotné terminály bratislavského letiska, sú bezbariérové. Na prekonávanie poschodí slúži okrem schodísk a eskalátorov aj 12 výťahov. Na letisku sa tiež nachádza sedem toaliet a dve sprchy prispôsobené pre potreby imobilných cestujúcich.