Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. december 2025Meniny má Dagmar
< sekcia Ekonomika

Asociácia hotelov a reštaurácií: Nižšia DPH neznamená aj nižšie ceny

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Náklady na zamestnancov predstavujú podľa analýz asociácie v priemere 40 % celkových nákladov reštauračných podnikov.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Zavedenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na stravovacie služby je dôležitý krok na podporu zamestnávateľov v tomto sektore. Očakávania na znižovanie cien sú však v súčasných podmienkach nereálne, upozornila v utorok Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS). Za nárastom cien stoja podľa nej predovšetkým externé faktory, najmä prijaté opatrenia štátu, ktoré zásadne zvyšujú náklady podnikov.

Asociácia pripomenula, že nižšia 5 % sadzba DPH sa od 1. januára tohto roka vzťahuje výlučne na jedlá a nápoje skonzumované priamo v prevádzke. Na jedlá, ktoré si zákazník nechá zabaliť alebo doviezť, sa vzťahuje základná sadzba dane, ktorá sa zároveň zvýšila na 23 %.

Nižšia DPH v stravovaní neznamená automaticky nižšie ceny pre zákazníkov. Reštaurácie a gastro prevádzky čelia v roku 2025 výraznému nárastu vstupných nákladov, ktoré nedokážu ovplyvniť. Medzi hlavné dôvody patrí rast minimálnej mzdy, zvyšovanie cien potravín, energií a zavedenie nových daní,“ priblížil prvý viceprezident AHRS Patrik Bočkay.

Náklady na zamestnancov predstavujú podľa analýz asociácie v priemere 40 % celkových nákladov reštauračných podnikov. Od januára tohto roka pritom vzrástli mzdy v dôsledku zvýšenia minimálnej mzdy o 8,8 %, čo so sebou prinieslo aj navýšenie príplatkov. Potraviny, ktoré tvoria ďalších 40 % nákladov, zdraželi od začiatku roka o takmer 4 %. Ceny energií nie sú pre gastro prevádzky regulované a ostávajú na vysokých úrovniach, zhodnotila AHRS.

V prevádzkach dnes zápasíme aj s dlhodobým nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Nahrádzanie nekvalifikovanými zamestnancami si vyžaduje dodatočné náklady na ich zaškolenie a overenie spôsobilosti. Aj to sú faktory, ktoré musia podnikatelia denne riešiť,“ vysvetlil Bočkay s tým, že podnikatelia sú od apríla tohto roka vystavení aj novým výdavkom v dôsledku zavedenia transakčnej dane.

Asociácia preto upozornila, že vyhodnocovať vplyvy zníženej DPH izolovane a spájať ich priamo s vývojom cien v reštauračných službách je nesprávne. Rast cien je totiž dôsledkom širšieho súboru opatrení, ktoré priamo ovplyvňujú hospodárenie podnikov v tomto sektore. V tejto súvislosti zároveň vyzýva vládu, aby začala aktívne podporovať podnikateľské prostredie.

Ak nezačneme systémovo podporovať podnikateľov a zamestnávateľov, Slovensko čaká vážny problém. Neustále zvyšovanie nákladov bez primeraných kompenzácií či podporných opatrení povedie nielen k neudržateľnému rastu cien tovarov a služieb v celom hospodárstve, ale možno aj k zániku mnohých podnikov a oslabeniu výkonnosti celých sektorov. Ak sa nezmení prístup zo strany vlády, hrozí, že Slovensko sa prepadne do ešte horšej ekonomickej a sociálnej situácie, ktorá negatívne zasiahne každého jedného obyvateľa,“ dodal Bočkay.