Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Asociácia priemyselných zväzov a dopravy nový odpočet výdavkov oceňuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nový nástroj je určený pre domácich aj zahraničných podnikateľov.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) vníma nový odpočet výdavkov na investície ako významný impulz na reštart ekonomiky po koronakríze. Nový nástroj vo forme daňového odpisu pomôže podľa asociácie slovenským podnikom a priláka viac investorov zo zahraničia. O zmenách rozhodlo plénum Národnej rady (NR) SR v stredu (27. 10.) v novele daňového poriadku.

APZD víta schválenie novely daňového poriadku, ktorá zavádza dodatočný superodpočet výdavkov na investície vo výške až do 55 % daňového odpisu z investovaného majetku.

"Nový nástroj považujeme za dôležitú pomoc pre podnikateľov, ktorá je férová a spravodlivá. Zároveň oceňujeme, že nejde o inštitút štátnej pomoci, čo pre firmy znamená oveľa menej byrokratických úkonov," komentoval generálny sekretár asociácie Andrej Lasz.

"Návrh na zavedenie odpočtu pri investíciách s pridanou hodnotou sme od začiatku odporúčali ako impulz na reštart slovenskej ekonomiky po koronakríze," skonštatoval prezident APZD Alexej Beljajev. Hospodárstvo podľa neho potrebuje nové podnety a nástroje na oživenie trhu. Schválený odpočet tiež môže významne pomôcť rozšíriť výrobu na Slovensku. Zavedením nového inštitútu na odpočet sa aj zásadne posilňuje konkurencieschopnosť Slovenska v očiach zahraničných trhov.

Nový nástroj je určený pre domácich aj zahraničných podnikateľov. Odpočet sa uplatní počas celej doby odpisovania investovaného majetku, najviac však počas desiatich po sebe nasledujúcich zdaňovacích období. "Kým zavedenie tohto daňového odpočtu vítame, nerozumieme, prečo sa rovnakým predpisom znížila výška superodpočtu na vedu a výskum z 200 na 100 %. Superodpočet na vedu a výskum považujeme za opatrenie, ktoré za ostatné roky významne zvýšilo inovatívny výkon slovenského priemyslu a prispievalo k podpore aplikovaného výskumu vo firmách," uzavrel Lasz a dodal, že práve výskum a vývoj je cesta, ktorou by Slovensko malo ísť.