Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Associated British Foods varovala pred problémami s dodávkami z Číny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spoločnosť uviedla, že si zvyčajne vytvára zásoby pred čínskym Novým lunárnym rokom, a preto má dostatok tovaru na niekoľko mesiacov, takže v krátkodobom horizonte nepredpokladá problémy.

Londýn 24. februára (TASR) - Spoločnosť Associated British Foods, ktorej patrí aj írsky reťazec Primark, varovala, že ak sa odstávka tovární v Číne v dôsledku koronavírusu predĺži, hrozí jej nedostatočné zásobovanie obchodov niektorými tovarmi.

V Číne sa pritom vyrába široký sortiment produktov pre Associated British Foods.

Spoločnosť uviedla, že si zvyčajne vytvára zásoby pred čínskym Novým lunárnym rokom, a preto má dostatok tovaru na niekoľko mesiacov, takže v krátkodobom horizonte nepredpokladá problémy. Ale ak by boli čínske továrne zatvorené dlhšie, ako sa očakáva, zásoby sa minú a nové dodávky budú meškať.

Vedenie teraz skúma stratégiu vrátane zvýšenia výroby v iných regiónoch. Viaceré z potravinárskych podnikov spoločnosti majú závody v Číne, napríklad výrobcovia cukru. Cukrovarnícka kampaň bola pritom dokončená v januári, ešte predtým ako vypukla epidémia koronavírusu.

Skupina tiež informovala, že jej továrne AB Mauri, AB Agri a Ovaltine už fungujú, ale z dôvodu pracovných a logistických obmedzení majú zníženú kapacitu.

AB Foods však zatiaľ ponechala prognózu predaja a v prvej polovici roka aj odhad upraveného prevádzkového zisku bez zmeny.