Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Austrália a Nový Zéland začali rokovania o voľnom obchode s Britániou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Austrálsky minister obchodu Simon Birmingham v stredu uviedol, že Canberra pracovala na uzatvorení prípadnej obchodnej dohody s Britániou už od roku 2016.

Canberra/Wellington 17. júna (TASR) – Austrália a Nový Zéland oficiálne odštartovali rokovania s Veľkou Britániou o uzatvorení dohody o voľnom obchode. Urobili tak viac než štyri mesiace po tom, ako Británia vystúpila z Európskej únie.

Austrálsky minister obchodu Simon Birmingham v stredu uviedol, že Canberra pracovala na uzatvorení prípadnej obchodnej dohody s Britániou už od roku 2016. "Brexit vytvára pre naše krajiny nové možnosti," povedal novinárom Birmingham, ktorého citovala agentúra DPA.

Británia je siedmym najväčším obchodným partnerom Austrálie. Okrem toho je aj druhým najväčším zdrojom zahraničných investícií v tejto krajine.

Rokovania formálne odštartoval aj Nový Zéland. Ako uviedol minister obchodu David Parker, Nový Zéland teší, že patrí medzi prvé krajiny, ktoré začali s Britániou po jej odchode z EÚ diskusie o voľnom obchode. Po tom, ako oznámil začiatok oficiálnych rozhovorov, Parker uviedol, že verí v nové možnosti pre lokálne komunity či malé a stredné podniky. V prípade Nového Zélandu je Británia šiestym najväčším obchodným partnerom.

Canberra a Wellington dúfajú, že obchodnú dohodu s Britániou uzatvoria v čo najkratšom čase. Británia opustila EÚ 31. januára tohto roka po tom, ako v roku 2016 Briti tesnou väčšinou odhlasovali v referende odchod svojej krajiny z Európskej únie. Okrem rokovaní s Austráliou a Novým Zélandom začal Londýn v máji rokovať o voľnom obchode s USA a rovnakú dohodu plánuje uzatvoriť aj s Japonskom.

Prvé kolo rokovaní medzi Austráliou a Britániou sa uskutoční 29. júna. Medzi Britániou a Novým Zélandom by sa prvé kolo malo uskutočniť zhruba v polovici júla.