Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Austrália podá WTO sťažnosť na Čínu pre clá na austrálsky export vína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento krok je ďalšou epizódou v rámci eskalácie obchodných a diplomatických sporov medzi Austráliou a jej najväčším obchodným partnerom Čínou.

Sydney 19. júna (TASR) - Austrália podá formálnu sťažnosť v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) na čínske antidumpingové clá na austrálsky export vín. V sobotu to oznámila austrálska vláda. To je odrazom sporov a zhoršujúcich sa vzájomných vzťahov medzi oboma krajinami.

Rozhodnutie prichádza po "rozsiahlych konzultáciách s austrálskymi výrobcami vína", uvádza vo vyhlásení vláda. "Austrália je naďalej ochotná riešiť tento problém priamo s Čínou."

Tento krok je ďalšou epizódou v rámci eskalácie obchodných a diplomatických sporov medzi Austráliou a jej najväčším obchodným partnerom Čínou. Prichádza po varovaní premiéra Scotta Morrisona, že jeho vláda odpovie na snahy krajín o "ekonomický nátlak".
Na archívnej snímke z 10. februára 2020 austrálsky premiér Scott Morrison počas tlačovej konferencie v Canberre.
Foto: TASR/AP

Opatrenie Austrálie prichádza len niekoľko dní po summite skupiny najvyspelejších ekonomík G7, na ktorom lídri opakovali výzvy na tvrdší postoj proti obchodným praktikám Číny a rozhodnejšie postoje v rámci globálnej politiky. Morrison sa tiež zúčastnil summitu podobne ako lídri Južnej Kórey, Južnej Afriky a Indie.

Peking prijal v posledných mesiacoch tvrdé ekonomické sankcie proti celému radu austrálskych tovarov, vrátane ciel. Mnoho austrálskych politikov si myslí, že to má byť trest za opatrenia proti čínskym operáciám na zvyšovanie vplyvu v krajine, ako je napríklad odmietnutie čínskych investícií v citlivých sektoroch alebo verejné výzvy na vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu.

Canberra už podala v rámci WTO sťažnosť na clá Pekingu na jačmeň z Austrálie.