Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Ekonomika

Austrálska centrálna banka na zasadnutí zvažovala zvýšenie sadzieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Banková rada sa zhodla, že inflácia v Austrálii síce ustúpila zo svojich maxím, zostáva však príliš vysoká, čo platí aj pre krátkodobé inflačné očakávania.

Sydney 18. júla (TASR) - Austrálska centrálna banka zvažovala zvýšenie svojej základnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov na 4,35 %, než sa ju rozhodla ponechať na nezmenenej úrovni 4,1 %. Argumenty v prospech jedného aj druhého kroku boli silné, uviedla banka v protokole zo zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo 4. júla. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics.

Banková rada sa zhodla, že inflácia v Austrálii síce ustúpila zo svojich maxím, zostáva však príliš vysoká, čo platí aj pre krátkodobé inflačné očakávania. Tvorcovia menovej politiky sa dohodli, že situáciu opäť prehodnotia v auguste, keď budú k dispozícii nové údaje o inflácii, trhu práce, súkromných výdavkoch a vývoji globálnej ekonomiky.

Centrálna banka opätovne potvrdila svoje odhodlanie stlačiť infláciu na cieľovú hodnotu 2 % až 3 % v primeranom časovom horizonte. V máji miera inflácie v Austrálii medziročne klesla na 5,6 % z úrovne 7,3 %.

Austrálska centrálna banka naposledy zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu v júni o 25 bázických bodov na 4,1 %, čo je najviac od mája 2012.