Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Austrálska centrálna banka prekvapivo zvýšila sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

RBA spustila cyklus sprísňovania menovej politiky už v máji, keď zdvihla sadzby o štvrť percentuálneho bodu, čo bolo prvé zvýšenie sadzieb od roku 2010.

Sydney 7. júna (TASR) - Austrálska centrálna banka prekvapivo razantne sprísnila menovú politiku, keď zvýšila úrokové sadzby o 50 bázických bodov.

Reserve Bank of Australia (RBA) zdvihla svoju kľúčovú sadzbu o 50 bázických bodov na 0,85 %. To bolo najprudšie zvýšenie sadzieb v Austrálii za 22 rokov a prekvapilo investorov, ktorí počítali s nárastom sadzieb o 25 až 40 bázických bodov. Austrálsky dolár sa po rozhodnutí výrazne posilnil.

"Vzhľadom na aktuálne inflačné tlaky v ekonomike a stále veľmi nízku úroveň úrokových sadzieb sa Rada RBA rozhodla zvýšiť sadzby o 50 bázických bodov," uviedol guvernér RBA Philip Lowe. "Rada očakáva, že v najbližších mesiacoch prijme ďalšie kroky v rámci normalizácie menových podmienok v Austrálii."

RBA spustila cyklus sprísňovania menovej politiky už v máji, keď zdvihla sadzby o štvrť percentuálneho bodu, čo bolo prvé zvýšenie sadzieb od roku 2010. Naposledy vzrástli sadzby RBA prudšie na začiatku roka 2000.