Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Austrálska centrálna banka zastavila zvyšovanie úrokových sadzieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rezervná banka Austrálie (RBA) oznámila, že kľúčovú úrokovú sadzbu ponechala na nezmenenej úrovni 3,6 %.

Canberra 4. apríla (TASR) - Po výraznom zvyšovaní v predchádzajúcom období ponechala austrálska centrálna banka úrokové sadzby v utorok na nezmenenej úrovni. Urobila tak prvýkrát po tom, ako sadzby zvýšila na každom z predchádzajúcich 10 zasadnutí s cieľom dostať infláciu pod kontrolu, čo vyvolalo ostrú kritiku obyvateľstva, ktorému sa prudko zvýšili úroky na hypotékach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Rezervná banka Austrálie (RBA) oznámila, že kľúčovú úrokovú sadzbu ponechala na nezmenenej úrovni 3,6 %. Guvernér banky Philip Lowe povedal, že pauza v sprísňovaní menovej politiky umožní banke zhodnotiť situáciu po predchádzajúcom období zvyšovania sadzieb, ako aj po najnovších výkyvoch na finančných trhoch. Oznámenie centrálnej banky podporilo akciové trhy a hlavný index austrálskej burzy S&P/ASX 200 pred ukončením obchodovania mierne vzrástol.

Predchádzajúce kroky RBA si vyslúžili ostrú kritiku vlastníkov nehnuteľností, ktorým sa každý mesiac výrazne zvyšujú náklady na splácanie hypotéky. Centrálni bankári však poukazujú na vysokú infláciu, ktorú je potrebné dostať na úroveň inflačného cieľa. Ten je stanovený v pásme 2 % až 3 %.

Medziročná miera inflácie v Austrálii sa vo februári spomalila na 6,8 % z januárovej úrovne 7,4 % a decembrového maxima na úrovni 8,4 %, stále je však podľa centrálnej banky vysoká. Aj po prerušení zvyšovania sadzieb Lowe upozornil, že "na vrátenie inflácie na úroveň inflačného cieľa bude potrebné ešte určité ďalšie sprísnenie menovej politiky".