Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Austrálska centrálna banka zvýšila kľúčový úrok po vyše 10 rokoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Austrálska ekonomika sa podľa banky ukázala ako odolná, ale inflácia sa stále zrýchľuje a objavili sa signály, že aj rast miezd naberá tempo.

Canberra 3. mája (TASR) - Austrálska centrálna banka v utorok zvýšila svoju hlavnú hotovostnú úrokovú sadzbu, prvýkrát za vyše desať rokov, od novembra 2010. Vedenie banky zároveň upozornilo, že príde ďalšie sprísňovanie menovej politiky, keďže sa snaží skrotiť prudko rastúce ceny.

Austrálska rezervná banka (RBA) v utorok zvýšila hotovostnú sadzbu až o 25 bázických bodov na 0,35 %. Prekonala tak odhady analytikov, ktorí očakávali nárast sadzby o 15 bázických bodov.

RBA na záver svojho májového zasadnutia tiež uviedla, že je správny čas začať s utlmovaním stimulov vzhľadom na to, že inflácia výrazne stúpla a ekonomika sa blížila k plnej zamestnanosti.

Austrálska ekonomika sa podľa banky ukázala ako odolná, ale inflácia sa stále zrýchľuje a objavili sa signály, že aj rast miezd naberá tempo.

Konkrétne, spotrebiteľské ceny v 1. štvrťroku stúpli o 5,1 %, čo je 20-ročné maximum, a to najmä pre zvýšenie nákladov na benzín, bývanie, potraviny a vzdelanie.

Jadrová inflácia, bez nestálych cien energií a potravín, po prvý raz od roku 2010 dosiahla 3,7 %, čo je nad cieľovým pásmom RBA a radikálny obrat oproti predchádzajúcim rokom, keď sa neustále držala pod cieľovou úrovňou.