Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Enormný záujem o Defender pretrváva, vozí sa na ňom aj James Bond

Spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia, archívna foto. Foto: TASR/AP

Aktuálne automobilka eviduje 36.000 nových objednávok.

Nitra 13. januára (TASR) – Silný dopyt po produktoch automobilky Jaguar Land Rover napriek komplikovanej situácii na automobilovom trhu v minulom roku neklesal, u niektorých značiek dokonca výrazne rástol. Počas výročnej tlačovej konferencie Združenia automobilového priemyslu to skonštatovala manažérka pre firemné záležitosti Jaguar Land Rover Slovakia Miroslava Remenárová.

Automobilka odštartovala rok 2021 z hľadiska pandémie v najkritickejšom období v nitrianskom regióne. "Spolupracovali sme s vládou, dokázali sme zabezpečiť hromadné testovanie zamestnancov a zaviedli sme veľmi prísne opatrenia, ktoré platia doteraz. Vďaka tomu sa nám podarilo situáciu v Nitre zvládnuť," povedala Remenárová.

Následne začal výrobu v celom automobilovom priemysle ovplyvňovať nedostatok polovodičov. "Podarilo sa nám veľmi dobre spolupracovať s dodávateľmi, v dôsledku nedostatku polovodičov sme preto boli nútení prerušiť výrobu len trikrát a krátkodobo," zhodnotila Remenárová.

Napriek celkovej situácii na trhu predaj niektorých značiek automobilky významne rástol. "Keď hovoríme o objeme celosvetových maloobchodných objednávok, nachádzame sa na rekordnej úrovni," potvrdila Remenárová. Celkový počet globálnych objednávok podľa jej slov za posledné tri mesiace vzrástol na vyše 154.000 vozidiel, čo znamená nárast o 30.000 kusov vozidiel.

Enormný je dopyt po značke Landrover Defender, ktorý sa spolu s modelom Discovery vyrába v Nitre. Aktuálne automobilka eviduje 36.000 nových objednávok. "Z Nitry vyšiel aj Defender, ktorý účinkuje v najnovšej bondovke, či špeciálna Bond edícia 300 vozidiel," povedala Remenárová.

Nitriansky závod rástol v minulom roku aj z hľadiska zamestnanosti. Počas náborovej kampane v letných mesiacoch prijala firma 700 nových zamestnancov, priemerný počet zamestnancov sa vlani pohyboval na úrovni 3800 pracovníkov. Spolu s automobilkou rástla zamestnanosť aj v externej firme, ktorá zabezpečuje pre Jaguar logistiku a pôsobí v areáli nitrianskej fabriky a spoločne zamestnávajú vyše 6000 ľudí. "Ďalších 25.000 pracovných miest sme vytvorili u našich subdodávateľov naprieč celým Slovenskom," zhodnotila Remenárová.