Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ford zaznamenal vo 4. kvartáli stratu 1,7 miliardy USD

Výkonný riaditeľ Fordu Jim Hackett na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Ford sa nachádza uprostred rozsiahlej prestavby celého koncernu a už dlhšie bojuje s problémami v Číne aj inde.

Dearborn 5. februára (TASR) - Americká automobilka Ford sa na konci vlaňajška dostala hlboko do červených čísel. Dôvodom boli vysoké mimoriadne náklady.

Koncern vo 4. kvartráli 2019 zaznamenal stratu 1,7 miliardy USD (1,53 miliardy eur) alebo 42 centov na akciu. Jednorazové dôchodkové náklady dosiahli 2,2 miliardy USD. Bez započítania jednorazových nákladov bol zisk na akciu 12 centov, pričom Wall Street očakávala 17 centov. Tržby medziročne klesli o 5 % na 39,7 miliardy USD, čo bolo v súlade s prognózami trhu.

Ford sa nachádza uprostred rozsiahlej prestavby celého koncernu a už dlhšie bojuje s problémami v Číne aj inde. Automobilka navyše zverejnila pesimistický výhľad pre tento rok a jej akcie v poburzovom obchodovaní dočasne padli o vyše 10 %.

Zisk za celý vlaňajší rok padol o vyše 3,6 miliardy USD. Okrem spomínaných jednorazových dôchodkových nákladov malo negatívny vplyv na výsledky aj spomalenie predaja v USA. Zisk za rok 2019 dosiahol 47 miliónov USD po 3,68 miliardy USD v roku 2018.

(1 EUR = 1,1048 USD)