Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Krádež auta treba poisťovni nahlásiť bez zbytočného odkladu

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ak klient o auto prišiel na Slovensku, odcudzenie musí poisťovni nahlásiť najneskôr do 15 dní, mimo územia SR je lehota na nahlásenie 30 dní.

Bratislava 3. júna (TASR) - Krádež auta je veľmi nepríjemná vec a motoristov nemilo prekvapí. Treba si však zachovať chladnú hlavu a postupovať pragmaticky. Samotný postup je jednoduchý a napriek tomu, že pre každého vodiča by bolo ideálne takúto situáciu nikdy neriešiť, treba sa na ňu dobre pripraviť.

Ak už k tomu dôjde a vodič zistí, že o svoje auto prišiel, je povinný to hneď nahlásiť na polícii. Tam dostane potvrdenie, ktoré následne preukáže poisťovni. Krádež jej nahlási čo najskôr po oznámení na polícii, a to bez zbytočného odkladu. Ak klient o auto prišiel na Slovensku, odcudzenie musí poisťovni nahlásiť najneskôr do 15 dní, mimo územia SR je lehota na nahlásenie 30 dní.

Obdobie, za ktoré sa krádež vyšetrí, je pri každej poistnej udalosti iné. Poistné plnenie poisťovňa vypláca do 15 dní od ukončenia svojho vyšetrovania. Počas neho zisťuje rozsah svojich povinností. Napríklad Allianz-Slovenská poisťovňa vypláca klientom plnenie v priemere po 40 dňoch od nahlásenia krádeže. Či je obdobie kratšie, alebo dlhšie, závisí najmä od správy o výsledku šetrenia, ktorú vypracuje polícia.

Artur Šturmankin z Allianz-Slovenskej poisťovne povedal: "Vodiči niekedy zabudnú nahlásiť poisťovni, že v minulosti stratili jeden z kľúčov, a pri riešení poistnej udalosti už nastáva problém. Ak klient porušil podmienky, poisťovňa môže znížiť alebo úplne zamietnuť poistné plnenie. Dôvodom na to je väčšinou neodovzdanie všetkých kľúčov a ovládačov od vozidla alebo zabezpečovacieho zariadenia, nedôkladné zatvorenie či uzamknutie vozidla alebo neaktívne predpísané zabezpečovacie zariadenie."

Odcudzenia vozidiel majú z roka na rok klesajúcu tendenciu. Allianz-Slovenská poisťovňa v roku 2011 evidovala 582 krádeží áut, v roku 2012 to bolo 536 a vlani bolo ukradnutých 514 áut. A trend znižovania krádeží pokračuje aj v tomto roku. Za prvý kvartál zmizlo 103 áut poistených v Allianz-SP, čo je o 17 % menej ako za prvé tri mesiace roka 2013. V kurze nie sú len najpredávanejšie a najdostupnejšie automobily. Najvyššia vyplatená poistná suma za odcudzené vozidlo bola v minulom roku 49.700 eur.