Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Nemecké automobilky zlepšili prognózu tohtoročného rastu domáceho trhu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nemecký automobilový sektor sa obáva, či sa nesplnia hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení 20-% dovozného cla na autá z Európskej únie.

Berlín 3. júla (TASR) - Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) zlepšilo svoju prognózu predaja áut na domácom trhu. Urobilo tak napriek pokračujúcemu úsiliu nemeckého automobilového sektora dostať sa z dôsledkov emisnej kauzy a hrozbe rozsiahlej obchodnej vojny.

VDA v najnovšom odhade uviedla, že nemecký trh s osobnými autami by mal tento rok vzrásť o 1 % na zhruba 3,5 milióna vozidiel. V pôvodnom odhade uvádzalo združenie 3,4 milióna vozidiel. "Aj napriek ekonomickej a politickej neistote si nemecký automobilový priemysel udržuje dostatočnú silu," povedal šéf VDA Bernhard Mattes. Posledné údaje za mesiac jún ukázali, že predaj áut v Nemecku vzrástol medziročne o 4 %.

Nemecký automobilový sektor sa obáva, či sa nesplnia hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa o zavedení 20-% dovozného cla na autá z Európskej únie. V tejto súvislosti Mattes vyzval európskych aj amerických politikov, aby sa snažili o kompromis a dodržiavali pravidlá stanovené Svetovou obchodnou organizáciou (WTO). "Ak však USA jednostranne clá zvýšia, budeme musieť na to reagovať," dodal Mattes.