Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Nemecku klesol na najnižšiu úroveň takmer 30 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Domáci dopyt pritom v marci klesol o 30 %, zatiaľ čo zahraničné objednávky sa znížili o 37 %.

Berlín 3. apríla (TASR) – Počet zaregistrovaných nových automobilov v Nemecku v marci klesol na najnižšiu úroveň takmer za tri desaťročia. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré dnes zverejnil nemecký úrad pre motorové vozidlá KBA. Dôvodom sú vládne obmedzenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Podľa údajov KBA sa predaj áut v marci znížili medziročne o 38 % na o niečo viac ako 215 100 kusov.

Prijaté opatrenia, ako sú masívne obmedzenie verejného života, zatvorenie obchodov vrátane autosalónov a limitovaná schopnosť pracovať v licenčných úradoch, zabrzdili predaj vozidiel, uviedlo nemecké združenie výrobcov automobilov VDA.

Domáci dopyt pritom v marci klesol o 30 %, zatiaľ čo zahraničné objednávky sa znížili o 37 %.

Za celý 1. kvartál klesol odbyt áut v Nemecku o 20 %.

Hlavní nemeckí výrobcovia, ako sú Volkswagen, BMW a Daimler, materská spoločnosť značky Mercedes-Benz, zatvorili v marci svoje továrne v Nemecku a umiestnili desiatky tisíc zamestnancov do vládnej schémy financovania kratšieho pracovného času, aby zvládli dôsledky blokád a reštrikcií.

Kancelárka Angela Merkelová tento týždeň uviedla, že prísne obmedzenia by sa mali predĺžiť najmenej do 19. apríla vrátane zákazu zhromažďovania viac ako dvoch ľudí a zatvorenia mnohých firiem.

Medzitým Inštitút Roberta Kocha, zodpovedný za kontrolu chorôb, uviedol, že tieto opatrenia začali spomaľovať šírenie vírusu