Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Rusku pokračuje v zotavovaní, v októbri sa zvýšil o 7 %

Lada v akcii. Foto: TASR

Po návrate k rastu v septembri sa predaj vozidiel zvýšil aj v októbri, pričom tempo rastu sa výrazne zrýchlilo.

Moskva 9. novembra (TASR) - Predaj áut v Rusku pokračuje v zotavovaní. Po návrate k rastu v septembri sa predaj vozidiel zvýšil aj v októbri, pričom tempo rastu sa výrazne zrýchlilo. Poukázali na to údaje, ktoré zverejnilo Združenie európskych podnikov (AEB).

Podľa AEB sa v Rusku predalo minulý mesiac 154.164 osobných a ľahkých úžitkových áut. Oproti októbru minulého roka to znamená rast o 7 %. Tempo rastu sa tak výrazne zrýchlilo, keď v septembri rast dosiahol 3,4 %.

Za 10 mesiacov tohto roka však predaj výrazne klesol, čo je dôsledok problémov na trhu po rozšírení sa nového koronavírusu a zavedení karanténnych opatrení. Od januára do konca októbra klesol predaj áut v Rusku o 12,1 %.

Analytik z VTB banky Vladimir Bespalov pripisuje zrýchlenie rastu predaja čiastočne návratu spotrebiteľov do obchodov, ktoré boli v jarných mesiacoch pre pandémiu zatvorené, a čiastočne ich obavám zo zvyšovania cien po poklese kurzu rubľa. Ten klesol od začiatku roka oproti americkému doláru o viac než 20 %, čo je dôsledok nižších cien ropy, pandémie a geopolitických rizík.

AEB odhaduje, že za celý rok 2020 sa v Rusku predá zhruba 1,52 milióna áut. Ak sa odhad AEB vyplní, oproti roku 2019 to bude znamenať pokles o 13,5 %.