Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Nemecku v auguste klesol takmer o štvrtinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slabý celkový vývoj však aj v auguste sčasti vykompenzoval pokračujúci prudký nárast dopytu po elektrických autách.

Berlín 3. septembra (TASR) - Nemecký automobilový trh sa po čiastočnom oživení po prepadoch spôsobených koronakrízou stále nedokázal plne zotaviť. Slabý celkový vývoj však aj v auguste sčasti vykompenzoval pokračujúci prudký nárast dopytu po elektrických autách.

Podľa spolkového úradu pre motorové vozidlá KBA počet registrácií nových áut v auguste medziročne padol o o 23 % na 193.000. Pritom už predaje počas minulého leta poznačili výpadky produkcie a dopytové šoky po prvej vlne pandémie nového koronavírusu.

Od januára do konca augusta však počet predajov nových osobných áut v medziročnom porovnaní mierne stúpol (+2,5 %) na viac ako 1,8 milióna. Zväz nemeckého automobilového priemyslu VDA však upozornil, že počet registrácií nových áut bol stále o dobrú štvrtinu slabší v porovnaní s prvými ôsmimi mesiacmi roka 2019. Podľa zväzu je stále v nedohľadne, kým sa nemecký trh s osobnými autami vráti na predkrízové úrovne.

Počet registrácií nových áut s benzínovými motormi v auguste medziročne padol o 41,8 % a s dieselmi až o 50,8 %. Naopak, predaj plných elektromobilov vyskočil takmer o 80 %, plug-in hybridov o 43 % a hybridov o 31 %.