Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

V Nemecku sa vo februári predalo 217.388 nových áut

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Analytici očakávajú, že automobilový trh v najväčšej európskej ekonomike bude v roku 2024 stagnovať.

Frankfurt nad Mohanom 5. marca (TASR) - Predaje áut v Nemecku vo februári vzrástli, dopyt po elektrických modeloch naďalej klesal. Minulý mesiac sa na nemecké cesty dostalo celkovo 217.388 nových vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o 5,4 %, oznámil v utorok Spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Predaj dieselových a benzínových áut vzrástol, zatiaľ čo vozidlá poháňané batériami opäť pocítili tlak ukončovania vládnych dotácií. Vo februári bolo novozaregistrovaných 27.500 batériových vozidiel, čo predstavuje pokles o viac ako 15 %. Zväz dovozcov automobilov VDIK vyjadril znepokojenie nad spomalením rastu predaja elektrických vozidiel. "Potrebujeme jasné rozhodnutia na politickej úrovni," povedal šéf zväzu Reinhard Zirpel.

Analytici očakávajú, že automobilový trh v najväčšej európskej ekonomike bude v roku 2024 stagnovať. VDIK predpokladá, že počet registrácií nových áut dosiahne približne 2,85 milióna, čo je hlboko pod úrovňou predpandemického roka 2019, v ktorom ich bolo 3,6 milióna.