Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Volkswagen môže vyjsť spor s dvoma dodávateľmi draho

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Volkswagen hrozí obom dodávateľským firmám Car Trim a ES Automobilguss pokutami a ďalšími súdnymi opatreniami a chce ich prinútiť, aby obnovili dodávky

Wolfsburg 21. augusta (TASR) - Volkswagen (VW) môže vyjsť spor s dvoma dodávateľmi draho. Celkovo ho môže stáť niekoľko stoviek miliónov eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Automobilový expert Ferdinand Dudenhöffer povedal pre denník Ruhr Nachrichten, že VW hrozí zníženie zisku "vo vysokom trojcifernom miliónovom pásme". Takéto zastavenie dodávok však tiež znamená stratu dôvery všetkých výrobcov v odvetví. "Niečo takéto sa robí skutočne len v najvyššej núdzi." Dudenhöffer upozornil, že VW nie je na takéto niečo pripravený. "Ostatné svetové automobilky majú prinajmenšom dvoch dodávateľov pre takéto diely."

VW hrozí obom dodávateľským firmám Car Trim a ES Automobilguss pokutami a ďalšími súdnymi opatreniami a chce ich prinútiť, aby obnovili dodávky. Z dôvodu chýbajúcich dielov automobilka zastaví produkciu modelu Golf vo svojom kmeňovom závode vo Wolfsburgu. VW podľa aktuálnych informácií skráti pracovnú dobu v piatich závodoch celkovo vyše 20.000 zamestnancom.

Car Trim dodáva poťahy sedadiel a ES Automobilguss prevodové skrine. Obe spoločnosti patria ku skupine Prevent so sídlom v Slovinsku. Firmy odmietajú vinu za spor s Volkswagenom a obviňujú koncern zo zneužívania moci na ich úkor.