Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Volkswagen v Bratislave investuje približne 1 miliardu eur

Na snímke zamestnanci automobilky Volkswagen Slovakia a.s.. Foto: TASR - Martin Baumann

Po dlhoročných rokovaniach je teda jasné, že VW namiesto výstavby novej továrne bude rozširovať existujúce výrobné závody.

Wolfsburg/Bratislava 9. novembra (TASR) - Volkswagen (VW) pripravuje rozsiahle investície do svojho bratislavského závodu, uviedol šéf koncernu Herbert Diess. Dôvodom je stroskotanie plánov vybudovať závod v Turecku, kde sa malo vyrábať viacero značiek koncernu.

"Rozhodli smer sa pre zvýšenie kapacít v Bratislave," povedal Diess v rozhovore pre Automobilwoche. "Kapacity sme prehodnotili aj vzhľadom na nový koronavírus a aktuálne nepotrebujeme nový závod."

Po dlhoročných rokovaniach je teda jasné, že VW namiesto výstavby novej továrne bude rozširovať existujúce výrobné závody. Objem investície sa odhaduje na približne 1 miliardu eur. Potrebná bude napríklad nová montážna linka a karosáreň.

Diess pochválil bratislavský závod. Podľa neho rozšírenie kapacít v Bratislave nebude pre koncern drahšie v porovnaní s pôvodnými plánmi v Turecku. "Jedinou nevýhodou je, že si prostredníctvom závodu v Turecku viac nesprístupníme tamojší trh." Diess však jednoznačne povedal, že plány v Turecku padli. "Turecko už nie je aktuálne."

Bratislavský VW investíciu nekomentuje, čaká na rozhodnutie dozornej rady


Hoci šéf koncernu Volkswagen Herbert Diess v rozhovore pre nemecký portál Automobilwoche.de potvrdil významnú investíciu do bratislavského závodu, Volkswagen Slovakia zatiaľ toto rozhodnutie nekomentuje. Bratislavský závod čaká na rozhodnutie dozornej rady o prerozdelení produktov, uviedla hovorkyňa spoločnosti Lucia Kovarovič Makayová.

"Veľmi nás teší pozitívny signál z vedenia koncernu," uviedla Makayová. "Než sa k téme bližšie vyjadríme, chceme počkať na nevyhnutné rozhodnutie dozornej rady o prerozdelení produktov," dodala.

Z rozhovoru pre nemecký portál vyplýva, že Volkswagen plánuje preinvestovať približne miliardu eur. Investícia má byť náhradou za zrušené plány na vybudovanie nového koncernového závodu v Turecku.