Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Autobusy MHD v Nitre zastavia na zastávkach len na znamenie

Foto: TASR/Martin Baumann

Dopravca predpokladá, že zavedením nového systému sa zrýchli doprava. Na zastávkach, na ktorých nikto nenastupuje ani nevystupuje, autobus nezastaví.

Nitra 6. februára (TASR) – Autobusy mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Nitre zastavia od 16. februára na jednotlivých zastávkach MHD už len na znamenie cestujúcich.

Dopravca Veolia Transport Nitra predpokladá, že táto zmena mu ušetrí náklady, cestujúcim cestovný čas a životné prostredie pre všetkých.

Cestujúci, ktorý bude chcieť z autobusu vystúpiť, bude musieť výstup včas signalizovať stlačením tlačidla STOP. Tieto tlačidlá sú s výnimkou najstarších autobusov dobre dostupné na madlách či medziokenných priečkach po celom vozidle. V autobusoch, v ktorých cestujúci stlačením tlačidla sami rozhodujú o tom, ktoré dvere sa otvoria, postačí včas tlačidlom predvoliť otvorenie dverí. Nebude potrebné duplicitne stláčať aj tlačidlo STOP. Cestujúci, ktorý bude chcieť do autobusu nastúpiť, bude dávať znamenie len tým, že bude viditeľne stáť v priestore zastávky. Vtedy autobus na zastávke zastaví automaticky.

Dopravca predpokladá, že zavedením nového systému sa zrýchli doprava. Na zastávkach, na ktorých nikto nenastupuje ani nevystupuje, autobus nezastaví. Najmä v čase dopravných špičiek tak môžu vozidlá skrátiť meškanie na spoji. V zimnom období by sa mali znížiť úniky tepla z vozidla. Nie všetky vozidlá sú vybavené samoobslužným otváraním dverí, zastavením a zbytočným otvorením dverí na zastávke doteraz z vozidla zbytočne unikalo teplo. Elimináciou zbytočných zastavení a rozbiehaní na zastávkach, kde nikto nenastupuje a nevystupuje, by malo prísť aj k zníženiu emisií a spotreby paliva.

Zavádzané nové pravidlá podľa Vladimíra Šimku zo spoločnosti Veolia Transport Nitra až takou novinkou v nitrianskej mestskej hromadnej doprave nebudú. V súčasnosti sú tieto pravidlá cestujúcimi aj vodičmi často neoficiálne rešpektované predovšetkým v okrajových častiach mesta, na menej frekventovaných zastávkach, uviedol. Až doposiaľ však takýto postup nemal v platných predpisoch oporu. V mnohých prípadoch teda bude zmena v skutočnosti len legalizáciou zaužívaného stavu.