Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Autodopravcovia apelujú na riešenie kontrol na českých hraniciach

Na archívnej snímke v popredí Pavol Piešťanský. Foto: TASR - Martin Baumann

So žiadosťou o pomoc pri riešení situácie sa Česmad obrátil už pri avizovaní kontrol na slovenské ministerstvo vnútra, ktoré zaviedlo do pár dní zelené pruhy, tzv. Green Lines na diaľnici.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Pretrvávanie problémov, ktoré spôsobuje zavedenie hraničných kontrol Českej republiky na hraniciach so Slovenskom, sa nedá prehliadať. Vyhlásil to prezident združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia Pavol Piešťanský. Viacerí dopravcovia preto plánujú od pondelka (7. 11.) blokovanie diaľničného priechodu do Českej republiky.

"Kontroly značným spôsobom zasiahli do každodenného života dopravcov. Aktuálnu situáciu považujeme za neudržateľnú a najmä zlú z pohľadu bezpečnosti cestnej premávky," upozornil Piešťanský. Podľa združenia tvorba mnohokilometrových kolón zapríčinila aj závažné dopravné nehody so smrteľnými následkami.

"Nekonečné rady kamiónov, ktoré sa vytvárajú na území Slovenskej republiky na diaľnici D2 smer ČR, sú už neznesiteľné. Naši aj zahraniční dopravcovia čakajú v radách od šiestich do ôsmich hodín bez stravy, zabezpečenia pitného režimu a sociálnych zariadení," uvádza sa vo vyhlásení Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) a Asociácie Žltý Anjel Asistance24 (AZAA24). Dodali, že dopravcom zároveň pri kontrolách vznikajú veľké finančné straty.

Pokiaľ sa situácia nevyrieši do 7. novembra, UNAS s podporou AZAA24 sa rozhodli zablokovať D2 zo slovenskej strany. Plánujú zablokovať parkoviská, výjazdy z parkovísk aj samotnú D2. "Umožníme prechod len osobným vozidlám a zložkám integrovaného záchranného systému," dodali.

Česmad rovnako poukázal na to, že vodiči musia tráviť čas vo vozidle bez prístupu k základným hygienickým prostriedkom a migranti, ktorých odhalia české kontroly, sa po návrate na Slovensko opakovane snažia dostať do stojacich vozidiel v kolónach, čím ohrozujú seba aj ostatných účastníkov cestnej premávky. "Rozumieme rozčarovaniu mnohých dopravcov z toho, že kontroly na hraniciach boli predĺžené v maximálne možnej miere a neprišlo k zlepšeniu podmienok pre dopravné firmy a vodičov čakajúcich na vstup do Českej republiky, a preto majú nespokojní dopravcovia plné pochopenie združenia Česmad Slovakia," zdôraznil Piešťanský.

So žiadosťou o pomoc pri riešení situácie sa Česmad obrátil už pri avizovaní kontrol na slovenské ministerstvo vnútra, ktoré zaviedlo do pár dní zelené pruhy, tzv. Green Lines na diaľnici. Tento krok však podľa združenia česká strana odignorovala. Česmad tiež požiadal ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), aby apeloval na českého rezortného kolegu na čo najskoršie ukončenie hraničných kontrol.