Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Automobilka Ferrari dosiahla za rok 2013 rekordné tržby aj zisk

Ferrari Foto: TASR/Martin Baumann

Najväčším trhom pre Ferrari zostali Spojené štáty, kde firma dodala na trh vyše 2000 vozidiel.

Rím 18. februára (TASR) - Talianska automobilka Ferrari zaznamenala za minulý rok rekordné tržby aj zisk, a to napriek tomu, že predala menej áut než v roku 2012. Informoval o tom server BBC.

Výrobca luxusných športových áut uviedol, že za rok 2013 dosiahol čistý zisk 264 miliónov eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje rast o 5,4 %. Tento výsledok sa firme podarilo dosiahnuť aj napriek tomu, že počet dodaných vozidiel klesol zhruba o 5 % na 6922 áut.

Firma však v tejto súvislosti uviedla, že sa vedome rozhodla znížiť objem predaja, aby si udržala štatút luxusnej značky a zvýšila hodnotu svojich vozidiel. Výsledkom je, že ročné tržby vzrástli o 5 % na rekordných 2,3 miliardy eur.

Najväčším trhom pre Ferrari zostali Spojené štáty, kde firma dodala na trh vyše 2000 vozidiel. Oproti roku 2012 to znamená rast zhruba o 9 %. V Európe sa však situácia zmenila a za minulý rok sa najväčším trhom pre Ferrari stala Británia so 677 predanými autami. Británia tak z prvej pozície vytlačila Nemecko.

Naopak, na domácom talianskom trhu predaj naďalej klesá a za minulý rok predstavovali objednávky len 205 áut. Spoločnosť dodala, že Taliansko je momentálne "pre sektor luxusných vozidiel marginálnym trhom" a na celkových tržbách spoločnosti sa podieľa menej než 3 %.