Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Automobilky a predajcovia ponúkajú výrazné zľavy na nové autá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa popredného odborníka na automobilový priemysel Ferdinanda Dudenhöffera bol predaj v prvých štyroch mesiacoch tohto roka veľmi nízky.

Frankfurt nad Mohanom 30. mája (TASR) - Nemecké automobilky a predajcovia začali znova ponúkať väčšie zľavy na nové vozidlá. Duisburský inštitút CAR vo svojej pravidelnej štúdii o situácii na trhu zaevidoval rastúci počet zliav a tzv. predplatného, ktoré výrazne prekročili úroveň spred roka a blížia sa k úrovni z mája 2019. Takzvané predplatné je novou formou ponuky, keď majiteľ platí mesačne fixnú splátku, v ktorej sú zahrnuté rôzne vedľajšie náklady, napríklad poistenie, údržba či výmena a uskladnenie pneumatík, pričom motorista si sám určí termín výmeny za nové vozidlo. Pred krízou bolo v Nemecku predaných takmer 3,8 milióna nových vozidiel.

Podľa popredného odborníka na automobilový priemysel Ferdinanda Dudenhöffera bol predaj v prvých štyroch mesiacoch tohto roka veľmi nízky. Trh v dôsledku lockdownov a nedostatku dôležitých montážnych dielov prepadol o 31 %. Zdržanliví boli najmä súkromní kupci, ktorí tvorili len 32,4 % trhového objemu. Na druhej strane, úspory súkromných domácností prudko narástli, takže na kúpu vozidla by malo byť k dispozícii dostatok peňazí. Dudenhöffer očakáva v nadchádzajúcich mesiacoch ďalšie zľavy a cenové ponuky.

Pri evidencii vozidiel na vlastné náklady sa ukazujú rôzne stratégie koncernov. Napríklad zákazníci koncernu Renault-Nissan môžu u predajcov nájsť rastúci počet tzv. jednodenných registrácií, ktoré umožňujú individuálne cenové zľavy. Inú cenu zvolil koncern Stellantis, ktorý vznikol z fúzie automobiliek PSA a Fiat Chrysler. Podľa štúdie značky Fiat a Jeep výrazne znižovali mieru registrácií na vlastné potreby a priblížili sa k nízkej úrovni značiek Peugeot a Opel.