Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Automobilky a strojári ťahajú priemysel, viacerým odvetviam sa nedarí

Ilustračná snímka. Foto: Kia Motors Slovakia s.r.o.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa produkcia priemyslu v septembri znížila o 0,2 % (sezónne očistené dáta). Dynamika medziročného rastu sa zároveň spomalila z 2,1 % na 0,4 %.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Lídrom priemyslu posledných mesiacov bol automobilový priemysel. K rastu prispievali tiež výrobcovia strojov, ktorí za automobilkami zaostávali len mierne. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa produkcia priemyslu v septembri znížila o 0,2 % (sezónne očistené dáta). Dynamika medziročného rastu sa zároveň spomalila z 2,1 % na 0,4 %. Priemysel si teda v septembri podľa analytika pripísal s výnimkou veľkonočného marca najpomalší medziročný rast v tomto roku.

Ťahúňom v posledných mesiacoch bol automobilový priemysel, ktorého dynamika medziročného rastu sa spomalila z 15,5 % na 10,1 %. Odvetvie podľa Koršňáka pravdepodobne reagovalo na zavedenie novej normy WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) a na nižšie predaje áut v Európe. Významnejší príspevok k rastu si pripísali aj výrobcovia strojov, ktorých produkcia sa medziročne zvýšila o 26,5 % a celkové medziročné čísla priemyslu navyšovala o takmer 2 percentuálne body (p. b.). Darilo sa aj výrobcom elektrických zariadení iných ako spotrebná elektronika. "Tieto tri silné exportné odvetvia v úhrne v septembri prispeli k medziročnému rastu slovenského priemyslu takmer 5 p. b.," priblížil Koršňák.

Ostatné odvetvia slovenského priemyslu sa však podľa neho nevyvíjali rovnako pozitívne. Medziročný rast si pripísali už len farmaceuti a potravinári. "Naopak, viacero odvetví si opäť pripísalo dvojciferné dynamiky medziročného poklesu produkcie (rafinérsky, odevný/textilný, nábytkársky priemysel, výrobcovia chemikálií i spotrebnej elektroniky)," skonštatoval. Klesajúci trend vykazovali aj odvetvia ťažby či energetiky. Produkcia hutníkov sa tiež znížila, čo môže podľa analytika signalizovať blížiace sa výraznejšie spomalenie slovenského priemyslu a ekonomiky.

Slabšie septembrové čísla sa prejavili aj na číslach za celý štvrťrok. "Dynamika rastu priemyslu sa v treťom štvrťroku spomalila z 0,3 % na 0,1 % v medzikvartálnom (sezónne očistenom) porovnaní a z 2,9 % na 1,5 % v medziročnom porovnaní," vyčíslil Koršňák.

V relatívne silnom raste z minulých mesiacov pokračovalo stavebníctvo. Dynamika jeho medziročného rastu sa zrýchľovala z 10,7 % na 12,5 %. K medziročnému rastu prispeli oba segmenty stavebníctva – výstavba infraštruktúry i budov. V treťom štvrťroku sa tak dynamika rast tohto sektora výraznejšie zrýchlila a stavebníctvo by tak podľa analytika malo byť jedným z hlavných ťahúňov rastu HDP.

Nálada v slovenskom priemysle bola v októbri najhoršia od januára tohto roka, upozornil Koršňák. Producenti v priemysle sú podľa neho pesimistickejší najmä v prípade produkcie v najbližších mesiacoch. "Zdá sa pritom, že problémy na európskom trhu s novými autami už mohli dobehnúť aj slovenských producentov v sektore, ktorí hodnotili plánovanú produkciu zvlášť negatívne," myslí si Koršňák. Produkcii automobilového priemyslu by mal pomôcť štart produkcie v novom závode Jaguar Land Rover.

Stavebníctvo by aj v nasledujúcich mesiacoch malo ťažiť stále najmä z reštartu výstavby infraštruktúry, ktorej by ešte aj v októbri mali pomáhať aj masívne investície samospráv do infraštruktúry s blížiacim sa termínom komunálnych volieb. Riziká v tomto segmente sú však podľa analytika stále významné. Stavebníctvo by si napriek tomu v tomto roku malo udržať stále prevažne rastovú trajektóriu.