Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

SR patrí k dôležitým centrám svetového automobilového priemyslu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku a začlenenie sa medzi svetové automobilové centrá sa začalo v 90. rokoch minulého storočia.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Slovensko v súčasnosti patrí k dôležitým centrám svetového automobilového priemyslu, pričom vyrába najvyšší počet osobných automobilov na obyvateľa na svete. "Svojmu postaveniu vďačí najmä prítomnosti moderných závodov troch automobiliek, a to Volkswagen (VW) Bratislava, PSA Peugeot Citroën Trnava a KIA Motors Žilina, ako aj globálnych dodávateľských podnikov," tvrdí Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).

Výrobcovia automobilov využívajú vzdelanú, produktívnu a pomerne lacnú pracovnú silu a kvalitné spojenie so západoeurópskymi trhmi, ako aj výhodnú polohu pre export smerom na východ.

Rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku a začlenenie sa medzi svetové automobilové centrá sa začalo v 90. rokoch minulého storočia, keď nemecká automobilka VW spustila do prevádzky závod pri Bratislave. Tento významný krok pomohol rozvoju slovenského hospodárstva po zániku trhov bývalého spoločenstva RVHP a ukončení zbrojárskej výroby.

Vstupom VW na Slovensko sa začal budovať aj jej dodávateľský reťazec, čo pritiahlo do krajiny ďalšie investície. Slovenská republika tak nastúpila novú cestu rozvoja priemyselnej výroby v sektoroch tzv. automotive a strojárstvo.

Druhá významná vlna investícií do automobilového priemyslu na Slovensku sa realizovala v rokoch 2003 až 2005 vďaka príchodu ďalších dvoch automobiliek, PSA Peugeot Citroën a KIA Motors, ktoré vybudovali svoje výrobno-montážne závody pri Trnave (PSA) a pri Žiline (KIA).

Výroba automobilov na Slovensku po nábehu výrobných liniek stúpla tak výrazne, že Slovensko sa zaradilo do prvej dvadsiatky svetových výrobcov automobilov.