Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Automobilový priemysel v ČR sa z prepadu na začiatku roka zotavuje

Zamestnanci automobilky Škoda Auto prichádzajú na rannú smenu. Foto: TASR/AP

Automobilový priemysel tvorí takmer 10 % českého hrubého domáceho produktu (HDP) a zamestnáva približne 180.000 ľudí.

Praha 21. októbra (TASR) - Automobilový priemysel v Česku postupne doháňa jarné straty. Prispela k tomu najmä výroba v lete a v minulom mesiaci. V stredu o tom informovalo české Združenie automobilového priemyslu, na ktoré sa odvolal server novinky.cz.

Podľa združenia sa od začiatku roka do konca septembra vyrobilo v Česku 813.085 motorových vozidiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená pokles o 24,2 %.

V samotnom septembri však automobilky v Česku vyrobili 119.722 osobných áut, čo v medziročnom porovnaní predstavuje pokles iba o 4,5 %. Automobilka Škoda Auto dokonca zaznamenala medziročný rast výroby o 2,5 %. Za deväť mesiacov však jej produkcia v dôsledku koronakrízy klesla medziročne o 20,3 %.

Nošovický Hyundai vyrobil v septembri 26.400 vozidiel, medziročne o 12,2 % menej. Od začiatku roka klesla produkcia oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 30,5 %. Kolínska automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën) mala v septembri dvojtýždennú odstávku v dôsledku inštalácie nových zariadení v súvislosti s rozšírením výroby.

Automobilový priemysel tvorí takmer 10 % českého hrubého domáceho produktu (HDP) a zamestnáva približne 180.000 ľudí. Najskôr ho na začiatku roku zasiahlo prerušenie globálnych dodávateľských reťazcov pre začínajúcu pandémiu v Ázii, neskôr ho ovplyvnilo rapídne zníženie dopytu a nútené prerušenie výroby, keď sa pandémia dostala do Európy.