Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Od polovice decembra bude jazdiť autovlak z Bratislavy na východ

Ilustračné foto Foto: TASR

Železničiari predpokladajú, že cestovaním autovlakom ľudia lepšie využijú hodiny, ktoré by inak strávili šoférovaním.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Na trase z Bratislavy do Humenného a späť bude od polovice decembra premávať autovlak.

Zavádza ho osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od pravidelnej zmeny cestovného poriadku, ktorá je naplánovaná na 15. decembra. Železničiari očakávajú, že nový produkt budú využívať najmä manažéri či turisti.

"Som v tomto smere optimista a som presvedčený, že tento projekt bude fungovať," skonštatoval riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Autá bude prepravovať nočný rýchlik Zemplín, ktorý odchádza o 23.40 h z Bratislavy a v opačnom smere zase vyráža o 21.28 h z Humenného.

Železničiari predpokladajú, že cestovaním autovlakom ľudia lepšie využijú hodiny, ktoré by inak strávili šoférovaním. Nastúpia večer do vlaku, chvíľu môžu pracovať a následne sa vyspať v ležadlových vozňoch. V cieli ráno vystúpia s tým, že majú k dispozícii vlastné auto.

V súčasnosti ZSSK vypravuje tri autovlaky z východného Slovenska do Prahy. Na trase z Popradu do Prahy je to nočný autovlak a z Košíc do Prahy denný aj nočný spoj. V tomto roku dopravca prepravil autovlakmi viac ako 14.000 vozidiel.

V prípade autovlaku do Humenného a späť ide o pilotnú fázu, dopravca bude prepravovať autá na spodnej plošine autovozňa. Cena za jednosmerný lístok s autom aj vodičom začína od 50 eur, príplatok za lôžko na spanie je 8 eur. Auto je pritom potrebné pristaviť na naloženie do vozňa dve hodiny pred odchodom vlaku a rezervovať si miesto v takomto vlaku je možné dva mesiace až dve hodiny pred jeho odchodom.