Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Až 97 % novej priemyselnej výstavby smeruje do okolia Bratislavy

Na ilustračnej foto práce na logistickom centre v Lozorne. Foto: TASR/Eduard Fašung

Najväčší podiel prebiehajúceho developmentu sa nachádza v Lozorne (42 %), nasleduje Senec (28 %), Malacky (18 %) a Bratislava (12 %).

Bratislava 27. augusta (TASR) – Na konci druhého štvrťroka bolo na Slovensku 1,58 milióna štvorcových metrov (m2) moderných priemyselných a logistických plôch. Dodaných bolo v tomto období 12.680 m2 nových priestorov, a to v rámci projektu Senec Logistics Centre od developerskej firmy Goodman. Upozornila na to realitno-poradenská spoločnosť JLL.

Širšie okolie Bratislavy je s viac než 60-% podielom aj naďalej najväčším slovenským priemyselným regiónom. "Aktuálne máme vo výstavbe vyše 157.000 m2 novej priemyselnej plochy. Až 97 % smeruje práve do širšieho okolia hlavného mesta, čím sa pozícia tejto časti Slovenska z pohľadu priemyselného trhu posilní ešte markantnejšie," zhodnotil vedúci oddelenia priemyselných nehnuteľností spoločnosti Samuel Šporka.

Najväčší podiel prebiehajúceho developmentu sa nachádza v Lozorne (42 %), nasleduje Senec (28 %), Malacky (18 %) a Bratislava (12 %). Zvyšné 3 % plochy sú tiež situované v regióne západného Slovenska.

Súčasťou 157.000 m2 plochy vo výstavbe sú napríklad dve priemyselné haly v Devínskej Novej Vsi (18.000 m2) či nová hala na mieru v rámci P3 parku v Lozorne pre subdodávateľa automobilového priemyslu – spoločnosť PTG (16.750 m2).

Pokračujúci trend projektov na kľúč a špekulatívneho developmentu, teda výstavby bez vopred zazmluvnených nájomcov podľa poradenskej firmy len odpovedá na dopyt po priemyselných priestoroch na Slovensku, ktorý má aj naďalej rastúci charakter.

Aktivitu na trhu poháňali najmä nové zmluvy, ktoré predstavovali 66 % z celkového objemu transakcií (75.000 m2). Ide o približne 43-% medziročný nárast a zhruba 7-% pokles oproti predchádzajúcemu štvrťroku. K obnoveniu nájomných zmlúv došlo v Prologis Parku Nové Mesto (11.000 m2) a v CTParku Bratislava (10.000 m2).

"Súčasná ekonomická situácia podporuje expanziu existujúcich nájomcov, no rovnako nárast záujmu sledujeme aj u spoločností, ktoré chcú vstúpiť na slovenský trh. Očakávame ďalší rekordný záver roka podporený jednak lízingovou aktivitou a rovnako novou výstavbou," uviedol Šporka.

Celkový objem investícií do komerčných nehnuteľností v prvom polroku dosiahol úroveň 310 miliónov eur. Zabezpečili ho predovšetkým noví trhoví hráči, ktorí investovali v rámci všetkých sektorov. Firma Blackstone prostredníctvom svojej platformy Logicor kúpila logistický park LogCenter Nové Mesto (25.000 m2) od developera Immofinanz a HB Reavis predal priemyselné a logistické portfólio (132.000 m2) skupine Macquarie Infrastructure & Real Assets.

Na konci júna bolo na Slovensku 60.000 m2 voľnej priemyselnej a logistickej plochy, pričom miera neobsadenosti dosiahla 3,81 %. Prevažná väčšina prázdnych priestorov sa nachádza v širšom okolí Bratislavy (vyše 48.000 m2), ďalej v regióne západného (9000 m2), východného (2000 m2) a stredného (1000 m2) Slovenska.

Súčasná trhová situácia v širšom okolí Bratislavy nahráva podľa JLL nájomcom, keďže dnes dokážu získať jedny z najvýhodnejších nájomných podmienok za posledných pár rokov. V ostatných regiónoch je situácia z dôvodu chýbajúcej špekulatívnej výstavby odlišná.