Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia žiadajú stiahnuť zákon o odpadoch

FOTO TASR/Milan Kapusta Foto: TASR

Podľa AZZZ môže mať vraj negatívny vplyv na firmy.

Bratislava 15. mája (TASR) - Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR sa obrátila na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) a ministra životného prostredia SR Petra Žigu (Smer-SD) so žiadosťou o stiahnutie novely zákona o odpadoch z legislatívneho procesu. Do medzirezortného pripomienkového konania ju 2. mája 2013 predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Informovala o tom dnes tlačová hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková.

"Dôvodom žiadosti je, že rozsah a spôsob navrhovaných zmien, ktoré sú v uvedenom návrhu zákona obsiahnuté, nie je možné zmysluplne pripomienkovať. Materiál jednak vykazuje chyby nezlučiteľné s Ústavou SR, nie je v súlade so smernicou EÚ o odpadoch a tiež by jeho uplatňovanie zapríčinilo likvidáciu podnikov a zberových systémov zavedených v SR," spresnila.

Problémom tohto návrhu novely podľa AZZZ je, že obsahuje ustanovenia, ktoré bránia voľnému podnikaniu a diskriminujú slovenský priemysel a ekonomiku. Novela zákona bráni účasti a prístupu domácich subjektov k surovinám na trhu SR, čo zapríčiní zánik fungujúcich zberových systémov, recyklačných aktivít, ako aj záväzkov v zbere a recyklácii.

"Ďalej môžeme takmer s istotou potvrdiť, že následok novely - nedostatok tohto odpadu ako suroviny, ktorá bude zo SR vyvezená, pričom kapacita na jeho spracovanie bola na základe požiadavky a s podporou fondov EÚ vystavaná, môže spôsobiť krach hutných podnikov, ktoré sa uvedeným odpadom zaoberajú. Vážne ťažkosti budú mať aj podniky - odberatelia vyrobených surovín, čo s veľkou pravdepodobnosťou zapríčiní ich odchod zo SR," upozornila asociácia.

Zmienená novela podľa AZZZ oberá domácich spracovateľov o možnosť slobodného nákupu tejto suroviny na trhu SR, čo je úplne absurdné, keďže okolité krajiny sa k svojim odpadom ako surovine a svojim spracovateľským kapacitám správajú rôznymi spôsobmi ochranársky.