Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zamestnávatelia: Meniť formy stravných poukážok treba opatrne

Ilustračné foto. Foto: teraz.sk

Elektronizáciu, teda zavedenie elektronických stravných kariet, vnímajú členovia asociácie ako jeden z logických smerov zlepšovania systému.

Bratislava 2. júna (TASR) - Príspevok na stravovanie má stále svoje opodstatnenie. Presvedčená je o tom Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení(AZZZ) SR, podľa ktorej treba hovoriť o jeho vylepšovaní na základe faktov a dát.

Zmeny týkajúce sa príspevku na stravovanie, najmä čo sa týka formy stravných poukážok, by sa podľa asociácie mali robiť opatrne a až na základe analýz ich možných dopadov. "Aj my vidíme priestor najmä v elektronizácii straveniek, ale aj v zlepšovaní kontroly využívania príspevku," priblížil v správe pre médiá prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Podľa neho je takýto vývoj prirodzený, keďže postupnými zmenami príspevok na stravu prechádzal aj vo všetkých 42 krajinách, kde dnes funguje ako zamestnanecký benefit.

Elektronizáciu, teda zavedenie elektronických stravných kariet, vnímajú členovia asociácie ako jeden z logických smerov zlepšovania systému. Treba však podľa nich najprv posúdiť, či sú reštaurácie vybavené na prechod na elektronické stravné lístky. "Ani platobné karty neprijímajú ešte vo všetkých obchodných prevádzkach. Rovnako by mohli mať stravníci problém platiť v niektorých reštauráciách aj s elektronickou stravovacou kartou," upozornil Malatinský. V súčasnosti totiž mnohé reštaurácie, najmä s menšou návštevnosťou a mimo väčších miest, z ekonomických dôvodov neprijímajú ani platbu platobnými kartami.

Podľa tajomníka Asociácie emitentov stravovacích poukážok SR Igora Gnapa, zamestnávatelia už majú dlhšie na výber gastrolístky alebo elektronickú stravnú kartu. "Dnes je pripravená na platby elektronickou formou približne tretina akceptačných miest. Aktívne túto sieť budujeme, ale samozrejme, je to aj otázka chcenia a pochopenia výhod elektronickej formy zo strany reštaurácií," vysvetlil.

Štát by sa mal podľa AZZZ zamerať aj na zavedenie kontroly využívania stravného. Dnes žiadna verejná inštitúcia nemá kompetenciu kontrolovať, či reštaurácie neberú stravné lístky za iné ako potraviny. "Žiadna verejná inštitúcia dnes nerobí kontrolu, ani obchodná inšpekcia. My robíme v rámci možností mysteryshopping a v prípade zistenia porušenia s takouto prevádzkou rozväzujeme zmluvu," tvrdí Gnap. Vo všeobecnosti ide podľa neho skôr o individuálne prípady využitia stravného na iný účel, ktoré však vytvárajú dojem plošného zneužívania.

AZZZ je preto pripravená viesť diskusiu s partnermi v tripartite tiež o tom, ako definovať kontrolné kompetencie. Rovnako chce, aby sa viedla diskusia aj o obmedzení stravného na teplé jedlo, či o obmedzení počtu lístkov na jednu platbu, čo požadujú niektoré zväzy.