Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

B. Bystrica začína s rekonštrukciou troch vyťažených dopravných úsekov

Ján Nosko, archívna snímka. Foto: TASR Dušan Hein

V pondelok ich odovzdalo do rúk vysúťaženého zhotoviteľa, ktorý postupne začne s ich obnovou.

Banská Bystrica 7. júna (TASR) – Vyťažené dopravné úseky v Banskej Bystrici – Hornú ulicu, Partizánsku cestu a Javornícku ulicu ide mesto rekonštruovať. V pondelok ich odovzdalo do rúk vysúťaženého zhotoviteľa, ktorý postupne začne s ich obnovou.

Podľa harmonogramu sa začne s prácami na Hornej ulici. Pokračovať budú na Partizánskej ceste, ktorá je rozdelená do troch etáp. Pokiaľ ide o Javornícku ulicu, spolu s cestou budú opravené aj niektoré chodníky. Všetky práce chceme v tejto lokalite smerovať najmä na letné prázdniny, keď by mohla byť znížená frekvencia vozidiel a parkovania. Verím, že obyvatelia budú spolupracovať, počasie nám bude priať a rekonštrukciu všetkých troch komunikácií sa podarí ukončiť do konca augusta. Verejným obstarávaním nám vznikla významná úspora, čo nás inšpirovalo k príprave dokumentácie na rekonštrukciu ďalších dôležitých úsekov v rámci mesta,“ zhrnul primátor Ján Nosko.

Frézovanie prvej cesty by sa malo začať 14. júna, pričom stavebné práce budú prebiehať postupne po úsekoch za premávky. Mesto obyvateľov žiada o trpezlivosť, zvýšenú pozornosť na cestách a sledovanie dopravného značenia, ktoré ich upozorní na obmedzenia.

Stavebné práce sa zamerajú na odstránenie starého asfaltu, lokálnu úpravu podložia a výmenu obrubníkov. Zároveň dôjde k obnove funkčnosti dažďovej kanalizácie, výmene poklopov na kanalizačných šachtách a mrežiach na uličných vpustoch, ktoré prečistia, aby v prípade silných zrážok nespôsobovali problémy.

Máme spracovaný projekt, kde sa formou dočasného dopravného značenia budeme snažiť trvale sprejazdniť komunikácie a zabezpečiť počas prác plynulú premávku,“ doplnil Daniel Snovák, zástupca zhotoviteľa, spoločnosti COLAS Slovakia.

Na rekonštrukciu Hornej ulice, Partizánskej cesty a Javorníckej ulice schválili mestskí poslanci čerpanie časti prijatého úveru v objeme predpokladanej hodnoty zákazky s DPH vo výške okolo 1,5 milióna eur. Vysúťažená cena stavebných prác po verejnom obstarávaní sa pohybuje na úrovni 732.000 eur, samospráva tak ušetrila cez 730.000 eur. Ušetrené prostriedky ako i ďalšie financie z reštrukturalizácie schváleného úveru, celkovo v hodnote päť miliónov eur, plánuje mesto investovať do ďalšej rozsiahlej rekonštrukcie ciest a chodníkov.