Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Gröhling: Rezort školstva chce riešiť problém so stravovaním v školách

Na snímke druhý sprava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) a vľavo riaditeľka ZŠ Júlia Čurillová. Bystrany 21. augusta 2020 Foto: TASR – Milan Kapusta

Škole tiež chýba telocvičňa a žiaci sa z kapacitných dôvodov učia v dvojzmennej prevádzke.

Bystrany 21. augusta (TASR) – Rezort školstva chce riešiť problém so stravovaním žiakov v školách. Tejto téme sa venoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v Základnej škole v obci Bystrany v okrese Spišská Nová Ves, ktorú v piatok navštívil spolu so splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou a členkou Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, poslankyňou Máriou Šofranko (OĽANO). Zároveň sa stretli s deťmi, ktoré absolvovali letnú školu.

„Cestujeme po celom Slovensku, aby sme sa pozreli, ako fungujú letné školy, a dostali spätnú väzbu, či budeme pokračovať. Spätná väzba je veľmi pozitívna. Budeme ich určite rozširovať a prispievať na ne financiami omnoho viac. Chceli by sme, aby boli variabilnejšie a počas dvoch mesiacov," povedal Gröhling.



Letnú školu v uplynulých dňoch absolvovalo 88 detí. „Prešli sme si všetky prierezové témy a základné gramotnosti. Deti sa tešili," priblížila riaditeľka ZŠ Júlia Čurillová.

Ďalšou z tém, ktorým sa venovali, bolo financovanie školstva, ako aj problém stravovania. Škola v Bystranoch totiž nemá vlastnú jedáleň a deťom dodávajú suchú stravu.

„Budeme sa musieť pozrieť, či už na legislatívu, čo sa týka školských jedální, stravovania, príspevku, ale aj obsahu jedla, alebo ako má byť vytvorené, aby naozaj okrem toho, že budeme mať vzdelaných mladých ľudí, boli aj zdraví," skonštatoval šéf rezortu školstva.

Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity podľa svojich slov od pondelka navštívila viaceré obce na východnom Slovensku, kde je problém so stravovaním žiakov v školách.



„My sme napríklad dali podnety. Nie je to úplne reflexia len na ZŠ, respektíve na stravovanie či už v materských školách, alebo ZŠ. Vytvára to priestor aj na zamestnanosť, napríklad komunitné jedálne, ktoré by mohli vykrývať potreby obcí a miest aj vo vzťahu k ďalším sociálnym službám. V tejto chvíli je veľmi dôležité, aby sme začali komunikovať aj s ministerstvom práce," dodala Bučková.

Škole tiež chýba telocvičňa a žiaci sa z kapacitných dôvodov učia v dvojzmennej prevádzke. „Celkovo máme približne 700 detí, ale sme obec a škola známa tým, že máme ekonomických migrantov v zahraničí, takže asi 200 detí je v zahraničí. Viac ako 400 detí máme fyzicky prítomných," vysvetlila riaditeľka školy.

„Mojou prioritou je predškolské vzdelávanie, dobudovanie kapacít, ktoré nám chýbajú, a v podstate nejaké vylepšenie tých už existujúcich materských škôl. Projekty sú pripravené a už uvidíme, aké bude pokračovanie. Či tá prvá výstavba bude práve v Bystranoch, uvidíme, pani riaditeľka je nesmierne šikovná, pracovitá a taký má aj svoj kolektív," povedala Šofranko na margo rozšírenia kapacity školy v Bystranoch.