Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ONDRUŠ: Novela o sociálnych službách znamená zvýšenie výdavkov

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš. Foto: TASR/Dano Veselský

Zo súčasných 90 miliónov eur vzrastú na približne 150 miliónov eur.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Novela zákona o sociálnych službách z hľadiska financovania znamená, že od roku 2018 vzrastú výdavky štátu na poskytovanie sociálnych služieb zo súčasných asi 90 miliónov eur na približne 140 až 150 miliónov eur. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš v utorok na stretnutí s novinármi, ktorého témou boli aktuálne výsledky monitoringu denných stacionárov a novela o sociálnych službách.

"Budeme financovať oveľa viac miest v zariadeniach sociálnych služieb ako doteraz a do istej miery aj vyššími sumami, ktoré sa budú odvíjať od stupňa odkázanosti. V prípade vyššej odkázanosti budú denné stacionáre dostávať viac ako doteraz, v nižších stupňoch odkázanosti budú príspevky nižšie," vysvetlil štátny tajomník s tým, že ide o príspevky na rok 2018. Ďalšie roky bude vláda riešiť nariadením s novými sumami. Podľa Ondruša treba mať možnosť ešte detailnejšie určovať výšku príspevku. V súčasnosti platí jedna výška pre pobytové a druhá pre ambulantné služby.

V súvislosti s kontrolou denných stacionárov podľa zákona o rozpočtových pravidlách upozornil, že rezort bude naďalej sledovať účelnosť, hospodárnosť a efektívnosť vynakladania štátnych financií, ako aj to, či stacionáre plnia podmienky zákona o sociálnych službách. "Verím, že takýmto vyčistením vytvoríme dostatočné finančné prostriedky, aby sme rýchlejšie zvyšovali príspevky na ambulantné sociálne služby, než na pobytové sociálne služby," doplnil štátny tajomník.

Kontroly denných stacionárov sa uskutočnili v máji, júni a septembri tohto roka v 186 zariadeniach, ku ktorým prislúcha vyše 2500 zazmluvnených miest, z toho v 29 stacionároch boli kontroly opakované. Ukázali sa aj vážne porušenia, ktoré rieši ministerstvo práce právnou cestou.

Rôzne nedostatky boli zaznamenané napríklad v dennom stacionári v obciach Kvakovce, Slovenská Kajňa či Žalobín. Ako pozitívne príklady uviedol Ondruš naopak zaradenia Betánia Lipany, Opál mesta Prešov či Animus Janov.

V tomto roku funguje na Slovensku 381 denných stacionárov s viac ako 9300 miestami.