Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Babiš: Zľavnené cestovné bude v ČR platiť od septembra

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Český kabinet v demisii koncom marca schválil 75-percentnú zľavu na cestovné vo vlakoch a autobusoch pre študentov a seniorov.

Praha 23. apríla (TASR) - Českí študenti a dôchodcovia budú mať lacnejšie cestovné až od septembra. Po pondelkovom rokovaní vlády to uviedol český premiér v demisii Andrej Babiš (ANO). Zľava 75 percent na cestovné vo vlakoch a autobusoch mala v Česku začať platiť už od 10. júna, kraje však vraj nie sú na zmenu pripravené, píše server Novinky.cz.

"Kraje na tie zľavy na cestovnom nie sú pripravené a pravdepodobne sa to posunie až od septembra," uviedol Babiš na tlačovej konferencii v pražskej Strakovej akadémii. "Nie je to moje rozhodnutie. Vychádzam z toho, čo mi hovorí minister dopravy. A na základe požiadaviek krajov, aby boli pripravené. Musíme im vyhovieť, aby nevznikol zmätok pri predaji cestovných lístkov," dodal premiér.

Český minister dopravy Dan Ťok pri príchode na rokovanie uviedol, že problém je v tom, že kraje čakali dovtedy, kým bude vydané cenové rozhodnutie. "Na základe toho ešte len začnú upravovať svoje systémy. Deklarujú, že potom budú potrebovať šesť týždňov," povedal Ťok.

Český kabinet v demisii koncom marca schválil 75-percentnú zľavu na cestovné vo vlakoch a autobusoch pre študentov a seniorov. Zľava sa bude týkať študentov do 26 rokov a seniorov nad 65 rokov. Zľavnené cestovné malo začať platiť od 10. júna, keď sa menia cestovné poriadky.

Zlacnenie cestovného bude ČR stáť na 5,83 miliardy českých korún ročne. V tomto roku to bude o niečo menej, pretože zľavy nebudú platiť celých 12 mesiacov. Ministerstvo dopravy by na tieto zľavy malo dostať 3,26 miliardy z vládnej rozpočtovej rezervy.