Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Bailey: BoE môže trvať 18 mesiacov až 2 roky, kým obmedzí infláciu

Na archívnej snímke z 11. marca 2020 ľudia kráčajú okolo britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) v Londýne. Foto: TASR/AP

Medziročná miera inflácia v Spojenom kráľovstve sa v septembri vyšplhala na 10,1 %.

Londýn 11. novembra (TASR) - Guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Andrew Bailey v piatok predpovedal, že banke bude pravdepodobne trvať 18 mesiacov až dva roky, kým dostane infláciu pod kontrolu. TASR o tom informuje na základ správy Reuters.

Inflácia v Británii sa pohybuje "vysoko nad cieľovou úrovňou BoE", skonštatoval. "Inflácia je vo všeobecnosti zlá pre najmenej majetných a táto inflácia je obzvlášť zlá," povedal Bailey v rozhovore pre noviny Journal z Newcastlu a ich webovú stránku Business Live.

Bailey uviedol tiež, že ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb BoE v nasledujúcich mesiacoch je pravdepodobné, ale dúfa, že inflácia dosiahne vrchol už v zime.

Medziročná miera inflácia v Spojenom kráľovstve sa v septembri vyšplhala na 10,1 %. BoE očakáva, že tempo rastu cien dosiahne vrchol na úrovni 11 % v tomto kvartáli a v strednodobom horizonte zostane nad 10 %.

Oficiálne údaje ONS zároveň v piatok ukázali, že britská ekonomika v 3. štvrťroku medzikvartálne klesla o 0,2 %.