Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bailey: Brexit spôsobí britskej ekonomike straty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bailey tak svojím prvým verejným komentárom od vystúpenia Británie zo spoločného trhu a colnej únie EÚ riskuje, že znovu zapáli politicky citlivú diskusiu týkajúcu sa brexitu.

Londýn 7. januára (TASR) - Guvernér britskej centrálnej banky (BoE) Andrew Bailey predpovedá, že obchodná dohoda uzavretá s Európskou úniou (EÚ) môže stáť ekonomiku Spojeného kráľovstva ďalších vyše 80 miliárd GBP (88,27 miliardy eur).

Bailey tak svojím prvým verejným komentárom od vystúpenia Británie zo spoločného trhu a colnej únie EÚ riskuje, že znovu zapáli politicky citlivú diskusiu týkajúcu sa brexitu. Guvernér BoE podporil varovanie úradu pre rozpočtovú zodpovednosť OBR, podľa ktorého britský hrubý domáci produkt (HDP) bude v dlhodobom horizonte o 4 % nižší, než by bol v prípade zotrvania krajiny v EÚ.

Baileyho komentár zrejme rozhnevá prívržencov brexitu, ktorí privítali dohodu s EÚ uzavretú na poslednú chvíľu ako triumf premiéra Borisa Johnsona a ako základ pre robustné zotavenie z koronakrízy. Podľa kritikov však dohoda bude mať negatívny vplyv na firmy z dôvodu zvýšenia byrokratickej záťaže a, navyše, výrazne znevýhodňuje sektor služieb vrátane bánk, ktorý je motorom britskej ekonomiky.

(1 EUR = 0,90635 GBP)