Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Bank of England bude vláde dočasne požičiavať, ak bude mať problémy

Na archívnej snímke ľudia kráčajú okolo Britskej centrálnej banky BoE v Londýne. Foto: TASR/AP

Vláda premiéra Borisa Johnsona prijala rozsiahle fiškálne opatrenia, keď zvýšila výdavky a znížila dane, ktorými sa snaží ochrániť firmy a zamestnancov pred ekonomickými následkami pandémie.

Londýn 9. apríla (TASR) - Britská centrálna banka uviedla, že bude dočasne financovať vládu pri boji s pandémiou nového koronavírusu a jej ekonomických následkov, ak bude mať problémy s požičiavaním si na trhu. Bank of England (BoE) tak oživuje opatrenie, ktoré sa používalo počas poslednej finančnej krízy v roku 2008.

Vláda premiéra Borisa Johnsona prijala rozsiahle fiškálne opatrenia, keď zvýšila výdavky a znížila dane, ktorými sa snaží ochrániť firmy a zamestnancov pred ekonomickými následkami pandémie. Očakáva sa najprudší pokles za storočie. Tieto opatrenia výrazne zvýšili finančné potreby vlády, ktorá si bude musieť požičať výrazne viac, než v normálnej situácii.

Vláda si tradične požičiava na finančných trhoch prostredníctvom emisie dlhopisov. Aj tento týždeň sa ukázalo, že investori majú stále vysoký záujem o britské dlhopisy, keď vláda získala z ich predaja vyše 10 miliárd GBP, pričom výnosy niektorých z nich padli na rekordné minimá.

Situácia na trhu však bola v marci oveľa komplikovanejšia, než BoE oznámila, že kúpi dlhopisy v objeme 200 miliárd GBP, z toho väčšinu vládnych. Štvrtkové oznámenie umožní vláde požičať si miliardy libier priamo od centrálnej banky.

"Ako dočasné opatrenie to vláde v prípade potreby poskytne krátkodobý zdroj dodatočnej likvidity," uvádza sa v spoločnom vyhlásení BoE a ministerstva financií. Vláda prípadné úvery od BoE splatí do konca roka.

Guvernér BoE Andrew Bailey už predtým povedal, že centrálna banka rozhodne nepristúpi na monetárne financovanie dlhu, teda permanentné financovanie vládnych výdavkov, čo tradične spôsobuje hyperinfláciou. Primárnym zdrojom financovania vlády zostane predaj dlhopisov na finančných trhoch a jej opatrenia na boj s pandémiou budú plne financované dodatočnými emisiami dlhopisov, dodali BoE a ministerstvo financií.