Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bank of England zvýšila kľúčový úrok o 50 bázických bodov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie BoE nasledovalo po stredajšom (21. 9.) zvýšení kľúčovej úrokovej sadzby zo strany americkej centrálnej banky (Fed).

Londýn 22. septembra (TASR) - Britská centrálna banka zvýšila vo štvrtok hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na najvyššiu úroveň za takmer 14 rokov a dodala, že je pripravená opäť dôrazne reagovať na vývoj inflácie napriek tomu, že ekonomika smeruje do recesie. Zároveň uviedla, že od budúceho mesiaca začne s aktívnym predajom dlhopisov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Menový výbor Bank of England (BoE) oznámil, že hlavnú úrokovú sadzbu zvýšil z 1,75 % na 2,25 %, čo je v súlade s očakávaniami ekonómov oslovených agentúrou Reuters. Je to už siedme zvýšenie v rade, pričom kľúčová sadzba sa dostala na najvyššiu úroveň od novembra 2008.

Za zvýšenie o 50 bázických bodov hlasovalo päť z deviatich členov menového výboru. Jeden hlasoval za miernejšie zvýšenie na 2 % a zostávajúci traja za výraznejšie sprísnenie menovej politiky a zvýšenie hlavnej úrokovej sadzby na 2,5 %.

Bank of England predpokladá, že britská ekonomika klesne za 3. kvartál o 0,1 %, čiastočne aj pre jeden deň voľna navyše pre pohreb britskej kráľovnej Alžbety II. Spolu s poklesom ekonomiky v 2. štvrťroku to bude znamenať vstup do technickej recesie.

Rozhodnutie BoE nasledovalo po stredajšom (21. 9.) zvýšení kľúčovej úrokovej sadzby zo strany americkej centrálnej banky (Fed). Tá hlavnú úrokovú sadzbu zvýšila až o 75 bázických bodov, čo je tretie zvýšenie v tomto rozsahu v rade.

Britská centrálna banka nevylúčila ďalšie výrazné zvýšenie sadzby, ak si to situácia bude vyžadovať. "Ak by výhľad signalizoval dlhodobejšie inflačné tlaky, okrem iného z dôvodu vyššieho dopytu, výbor bude, samozrejme, dôrazne reagovať," uviedla BoE.

Banka odhaduje, že inflácia by mala v októbri kulminovať tesne pod úrovňou 11 %. Pôvodne počítala s tým, že na budúci mesiac by mala dosiahnuť 13,3 %, nová premiérka Liz Trussová však prisľúbila zastropovanie cien energií a zníženie daní. Inflácia by sa však mala aj v ďalších mesiacoch udržať nad 10 %, dodala Bank of England.

Menový výbor BoE okrem toho jednohlasne podporil spustenie aktívneho predaja štátnych dlhopisov. Aj prostredníctvom tohto kroku chce banka znížiť objem dlhopisov počas nadchádzajúceho roka z celkovej hodnoty 838 miliárd libier (959,52 miliardy eur) o 100 miliárd libier. Predaj chce spustiť začiatkom októbra, pričom vo 4. kvartáli tohto roka plánuje v rámci 15 aukcií predať dlhopisy v hodnote 8,7 miliardy libier.