Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Banka Intesa dostala povolenie na predaj aktív v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Intesa Sanpaolo poskytuje v Rusku služby firemným klientom a na začiatku vojny na Ukrajine zamestnávala v Ruskej federácii v 28 pobočkách zhruba 980 ľudí.

Moskva 29. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý umožňuje talianskej banke Intesa Sanpaolo predať svoje ruské aktíva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Agentúra už v auguste uviedla, že najväčšia talianska banka je bližšie k získaniu súhlasu Moskvy na transfer svojich aktív miestnemu manažmentu. To teraz potvrdil dekrét z 28. septembra, ktorým Moskva povolila transakcie umožňujúce Intese zbaviť sa 100 % svojich aktív v Rusku.

Intesa Sanpaolo poskytuje v Rusku služby firemným klientom a na začiatku vojny na Ukrajine zamestnávala v Ruskej federácii v 28 pobočkách zhruba 980 ľudí. Po vypuknutí vojny zastavila poskytovanie služieb pre nových klientov, ako aj investície do ruských aktív.

Po invázii Ruska na Ukrajinu uvalili západné štáty na Moskvu rozsiahle sankcie, na čo Rusko reagovalo odvetnými opatreniami. Ich súčasťou boli aj opatrenia, ktoré zahraničným firmám sťažili odchod z ruského trhu.

Intesa Sanpaolo sa usiluje ukončiť pôsobenie v Rusku od minulého roka, jej možnosti však okrem postoja Moskvy komplikovali aj samotné západné sankcie. Tie na jednej strane tlačia na zahraničné banky a podniky, aby Rusko opustili, na druhej rovnaké sankcie hrozia aj potenciálnym kupcom týchto aktív, čo znižuje počet záujemcov.