Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Banka Santander zvýšila vlani zisk na rekordných 10 mld. eur

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Druhá najväčšia banka v eurozóne z pohľadu trhovej hodnoty oznámila za minulý rok čistý zisk 9,6 miliardy eur.

Madrid 2. februára (TASR) - Španielska banka Santander oznámila za minulý rok rekordný zisk, keď v porovnaní s rokom 2021 ho zvýšila takmer o pätinu. Zároveň však za 4. kvartál zverejnila výrazné zvýšenie rezerv na krytie úverových strát, pričom poukázala na ekonomickú neistotu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Druhá najväčšia banka v eurozóne z pohľadu trhovej hodnoty oznámila za minulý rok čistý zisk 9,6 miliardy eur. Oproti roku 2021 to znamená zvýšenie o 18 % a nový rekord, ktorým prekonala aj očakávania trhov. Analytici očakávali celoročný zisk zhruba 9,4 miliardy eur. Výsledok podporili vyššie úrokové sadzby, zvýšenie počtu klientov na celosvetovej úrovni a solídne výsledky firemnej a investičnej divízie.

Zisk banky vzrástol aj za posledný štvrťrok minulého roka, avšak iba mierne. Dosiahol 2,29 miliardy eur, čo medziročne predstavuje rast o 1 %. Vo 4. kvartáli banka výrazne zvýšila rezervy na krytie úverových strát, a to o 106 % na 3,02 miliardy eur, pričom zvýšenie sa týka najmä amerického a brazílskeho trhu.

Výsledky za 4. štvrťrok však prekonali očakávania trhov a lepší bol aj údaj súvisiaci s vyčleneným objemom rezerv na krytie strát. Zisk za 4. kvartál očakávali analytici na úrovni 2,07 miliardy eur a v prípade rezerv na krytie úverových strát počítali s vyčlenením 3,08 miliardy eur.