Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bankám sa darí, medziročne zdvojnásobili zisk

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banky evidujú silný rast úverov domácnostiam, ktorý pokračoval aj v druhom štvrťroku 2021.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Zisk bánk sa vrátil na predkrízovú úroveň. Pomohlo im, že aktuálne nie sú nútené vo zvýšenej miere tvoriť opravné položky a na tvorbu zisku malo vplyv aj zrušenie bankového odvodu. Banky ostávajú aj naďalej kapitálovo dostatočne silné, uviedla Národná banka Slovenska (NBS) v septembrovom makroprudenciálnom komentári.

„Po výraznom prepade zisku v uplynulom roku sa zisk bánk vracia na predkrízovú úroveň. Dokonca za prvých sedem mesiacov roka dosiahli banky najvyšší zisk od roku 2016. V porovnaní s minulým rokom sa jeho úroveň viac ako zdvojnásobila,“ uviedla NBS.

Pod výrazné zlepšenie ziskovosti bánk sa podpísali dva faktory. Kým pred rokom zo zisku bankového sektora významným spôsobom ukrojila tvorba opravných položiek, ku ktorej banky pristúpili v dôsledku nástupu koronakrízy, v prvom polroku 2021 už vplyvom zlepšenia situácie intenzita ich tvorby výrazne oslabla. Druhým vplyvom na zisk bankového sektora bol bankový odvod, ktorý banky odvádzali ešte v prvej polovici minulého roka a ktorý už nezaťažuje hospodárenie bánk.

Kým efekt týchto faktorov sa bude v ďalších mesiacoch zmierňovať, banky už dlhodobo čelia vplyvu nízkych úrokových sadzieb, ktoré podľa NBS aj naďalej nepriaznivým spôsobom ovplyvňujú podnikanie v bankovom sektore. Úrokové príjmy bánk k júlu medziročne klesli o 2,5 %, čo je však výrazné spomalenie medziročného poklesu z konca roka 2020 (-3,9 %). Zároveň banky zaznamenali nárast čistého príjmu z poplatkov a provízií, ktoré medziročne vzrástli o 8,6 %. „Napriek silnému zotaveniu sa ziskovosť slovenského bankového sektora nachádza pod úrovňou ziskovosti väčšiny krajín Európy,“ upozornila NBS.

Banky evidujú silný rast úverov domácnostiam, ktorý pokračoval aj v druhom štvrťroku 2021. Oproti začiatku roka sa ich rast zrýchlil o 1,6 percentuálneho bodu (p. b.) na 7,4 %. Trend zrýchľovania je však možné pozorovať v celej Európe, pričom Slovensko malo deviaty najrýchlejší rast v rámci krajín EÚ. Silný rast si uchovávajú najmä úvery na bývanie.

Hoci úvery podnikovému sektoru medziročne mierne poklesli, za týmto vývojom stálo podľa NBS výraznejšie splácanie úverov niekoľkými veľkými podnikmi a podnikmi v štátnom vlastníctve. Nevýrazné hodnoty medziročného rastu celkových podnikových úverov sú tak do veľkej miery dôsledkom jednorazového poklesu objemu úverov v apríli. V ďalších mesiacoch druhého štvrťroka už podnikové úvery dosiahli medzimesačné prírastky na alebo mierne nad ich úrovňou spred pandémie.